facebook

Як допомогти дитині обрати майбутню професію: поради від Олександра Педана

Як допомогти дитині обрати майбутню професію: поради від Олександра Педана

Інформує Всеосвіта.

Підлітки не завжди мислять стратегічно, але батьки їм можуть у цьому допомогти, зазначає телеведучий.

Нещодавно в Україні розпочалася вступна кампанія 2021. Тож випускники разом зі своїми батьками мізкують над тим, яке спрямування обрати та в який університет краще вступити. Втім, досить часто трапляється так, що думки обох сторін можуть розходитись і той університет, який подобається дитині, може не задовольняти батьків.

Телеведучий та лідер громадського руху JuniorZ Олександр Педан розповів як допомогти дитині визначитись у майбутній професії та поділився списком запитань, які він ставив собі та доньці у процесі вибору подальшої освіти, повідомляє УП Життя.

ЧИ ЗБІГАЮТЬСЯ ОЧІКУВАННЯ ВІД МАЙБУТНЬОГО УНІВЕРСИТЕТУ З РЕАЛЬНІСТЮ?

Якщо вже час подавати документи, а дитина все ще розгублена – допоможіть їй. Пошуки й вибір професії можна перетворити на крутий квест, що допоможе вам не посваритися, а зблизитися. Якщо ви станете на її місце, будете її другом, парадником і партнером у виборі, то у вас обов’язково все вийде.

Наприклад, можна разом з дитиною переглянути сайти ЗВО, спеціальностей, спробувати сходити на дні відкритих дверей тих факультетів, що вам близькі.

Можливо, вашому майбутньому студенту потрібен маленький поштовх. Може здатися, що це покоління наших дітей нічого не хоче, та це хибна думка. Насправді вони чекають підтримки від батьків, і можуть навіть соромитися цього. 11 клас – відповідальний рік, оскільки школярі зосереджені на тому, щоб гарно скласти ЗНО, бо для них це найважливіша подія у світі, – зазначив Педан.

Чтайте також:  Вибір спеціальності та темпів навчання: які зміни чекають на ВНЗ після ухвалення нового закону

Зазвичай діти розв’язують проблеми як тільки вони з’явилися, їм важко зрозуміти, що набагато важливіше – обрати університет. Тому вам треба обережно змістити акценти та сказати, що це не менш важлива річ і що над цим варто замислитися й цьому треба приділити час.

ЧИ ДАЛИ МИ ДИТИНІ МОЖЛИВІСТЬ СПРОБУВАТИ СВОЇ СИЛИ У РІЗНИХ НАПРЯМКАХ?

Телеведучий наголошує, що його метод простий. Він вважає, що з дитинства треба давати дитині можливість спробувати себе у різних сферах.

Лера спробувала танці, театральну студію, займалася спортом. У неї 12 з математики, точні науки даються їй дуже легко. Хотілось би використати й цю сильну сторону. Тож, коли вона зацікавилась дизайном, де потрібне і творче, й математичне мислення, ми її підтримали, відправили на двомісячні курси. Вона спробувала, у неї все вийшло, але закінчивши курси, сказала, що не хоче цьому присвячувати 5 років свого навчання й усе майбутнє. І це теж класний результат.

Іноді ми думаємо, що дитина нестабільна у своїх бажаннях, коли вона постійно починає щось нове. Олександр Педан вважає це помилковим судженням, бо чим більше цікавого для себе дитина спробує, тим більші шанси знайти дійсно близьку по духу справу.

ЧИ ХОЧЕ ДИТИНА ОБРАТИ ПРОФЕСІЮ КОГОСЬ З БАТЬКІВ?

Насправді, я не фанат професійних династій. Я ніколи не мріяв, що Лера чи Марік, будуть «як тато чи як мама». Наше з дружиною его це не тішитиме. Ми будемо щасливі, якщо наші діти оберуть справу свого життя й отримуватимуть від неї задоволення, як отримуємо ми, – наголошує телеведучий.

Чтайте також:  Вищу освіту чекають зміни: Рада прийняла закон

Показовою є ситуація, коли батьки нав’язують дитині ЗВО, куди мріяли вступити самі, але у них не вийшло. Це теж поганий варіант, адже не варто закривати свої гештальти, використовуючи дітей.

ЧИ НЕ ЗНЕЦІНЮЮТЬ БЛИЗЬКІ ЛЮДИ ВИБІР ДИТИНИ?

Олександр Педан підкреслює, що найгірше, що ви можете зробити – це зневажати думку дитини:

Наприклад, ваша донька чи син скажуть, що хочуть стати маркетологом, акторкою, музикантом тощо. Ви можете один раз вголос сказати, щось на кшталт: «Ось родичка Мар’яна вступає у медичний, а маркетолог – це взагалі не професія», і у такий спосіб відіб’єте у дитини бажання обирати професію або отримаєте протест, коли дитина буде навчатися вам на зло.

Він радить, що варто спробувати сісти за стіл переговорів і обрати кілька професій, які подобаються дитині, і кілька професій, які, на вашу думку, підійшли б їй. Розібрати разом плюси й мінуси і перших, і других. Повірте: тиснути на дитину й обирати за неї – точно не найкращий вибір. Якщо ви помилитеся, то дитина вам пригадуватиме це все життя.

ВІДПУСКАТИ ЧИ НЕ ВІДПУСКАТИ ДИТИНУ НА НАВЧАННЯ В ІНШЕ МІСТО?

У якийсь момент дітям треба дорослішати, адже коли підлітки відчувають на собі відповідальність за своє майбутнє, вони більше цінують ті можливості, які дають їм батьки:

Чтайте також:  Для студентів все радикально зміниться: Рада ухвалила новий закон – доведеться змиритися

Поки не знаю, як станеться у нас, але я насправді дуже б хотів, щоб Лера навчалася в іншому місті. Хотілося б, щоб у неї було справжнє студентство зі студентською дружбою, тусовками, виживанням у соціумі, життям у гуртожитку.

Олександр Педан зазначив, що він з того табору батьків, які «за» навчання в іншому місті чи навіть за кордоном. Але у цьому питання треба радитися з дітьми, аби знати чи вони цього дійсно хочуть. Витурювати в інше місто, щоб швидко подорослішали, коли дитина ще не готова – поганий сценарій.

ЧИ НЕ ЗАСТРЯГЛИ БАТЬКИ У ЧАСІ, ДЕ НЕМАЄ МІСЦЯ ПРОФЕСІЯМ МАЙБУТНЬОГО?

Не хочеться говорити, що наше світосприйняття є застарілим для дітей, але іноді – це факт. Світ дуже стрімко розвивається, і нам не завжди просто це прийняти, але дітям жити у цьому світі. Звісно є речі, у яких доведеться сісти й розібратися, щоб поради були реально актуальними.

Сучасні професії: айтішники, піарники, стратеги, маркетологи для нас можуть бути незнайомими, але це не означає, що вони не варті уваги, – говорить телеведучий.

Олександр Педан підсумував, що потрібно лише проаналізувати, які компанії є на ринку з того спрямування, що зацікавило дитину, дізнатись скільки там заробляють та які особливості певного спрямування. У підлітків не завжди виходить мислити стратегічно, але батьки їм можуть у цьому допомогти!

Джерело.


Повернутись вверх