facebook

Законопроєкт Бужанського потребує 56 млн грн на російськомовні підручники, — мовний омбудсмен

Тарас Кремінь активно підтримує протест щодо ухвалення законопроєкту №2362.

Хто він такий, мовний омбудсмен? Які його функції, права, обов’язки? Що планується і які цілі поставлено — про все докладно в ефірі “Сніданку з 1+1” розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Посада з’явилась в Україні не так давно. У квітні 2019 року ухвалили закон про забезпечення функціонування української мови як державної. Українська стала обов’язковою для органів державних і публічних сфер. Окремі положення закону набуватимуть чинності поетапно до 2030 року.

Контролювати виконання норм цього закону має окрема особа — Уповноважений із захисту державної мови або мовний омбудсмен.

Першою на цій посаді стала Тетяна Монахова, але пішла у відставку вже через 5 місяців після призначення. Причиною назвала відсутність політичної волі, підтримки і фінансування. І вже 8 липня Уряд призначив на посаду нового мовного омбудсмена Тараса Креміня.

Сьогодні шляхом рейтингового голосування на посаду Уповноваженого із захисту державної мови уряд призначив Креміня Тараса Дмитровича, — написав на своїй сторінці представник Кабміну у Верховній Раді Василь Мокан.

На що матиме вплив Кремінь, які цілі ставить перед собою, якими будуть перші кроки?

Найближчим часом планується сформувати секретаріат, провести відповідні конкурси і знайти штат тих осіб. Зареєструвати юридичну особу — це перші кроки. Щойно вони реалізуються, інституція запрацює, — говорить омбудсмен.

Також новопризначений Тарас Кремінь зазначає, що основним завданням інституції буде забезпечення дотримання закону про мову усіма причетними органами державних і публічних сфер.

А допоки не запрацював інститут мовного омбудсмена, треба проводити роз’яснювальну роботу — які права і обов’язки громадян України в частині дотримання мовного законодавства. Робити це треба за допомогою медіа, відповідних міністерств, — зазначає Кремінь.

Наразі омбудсмен активно підтримує протест щодо ухвалення законопроєкту №2362Максима Бужанського, про це він написав на своїй сторінці фейсбук:

Цим законопроєктом відтерміновується процес застосування державної мови як мови навчання у тих закладах освіти, де досі продовжується навчання у початковій школі російською мовою. Я вважаю, що такі норми і зміни є неприпустимими. Поправки, прописані в документі, не відповідають реаліям і не стосуються дискримінації здобувачів освіти за мовною ознакою, — заявляє мовний омбудсмен України Тарас Кремінь.

Омбудсмен акцентував увагу на тому, що законопроєкт потребує термінових видатків з держбюджету на суму 56 мільйонів гривень на російськомовні підручники.

І це за тих непростих епідеміологічних умов, коли є немалі шанси розпочати новий навчальний рік дистанційно, а не в шкільних класах, — пише Кремінь.

Чтайте також:  За що українські вчителі отримають премію у 2024 році

Джерело.


Повернутись вверх