facebook

60% випускників отримуватимуть профосвіту, решта – вищу: МОН готує новий законопроєкт

Освітній комітет Верховної Ради розробляє законопроєкт щодо зміни концепції професійно-технічної освіти в Україні. Планується, що в майбутньому 40 – 60% випускників будуть отримувати професійну освіту, і лише решта — вищу освіту.


Заступник міністра освіти і науки Ігор Гарбарук розповів, що вони зараз працюють над створенням закону про професійну освіту.
Він запевнив, що більшість українських школярів хочуть вступати до університетів, але це не завжди потрібно.

На сьогодні практично 80% випускників шкіл хочуть йти в університет. Дуже часто вони не розуміють, навіщо їм потрібен виш. 4 – 6 років в університеті, і потім ти виходиш фахівцем. Але це довгий час навчання,
– сказав Гарбарук.

За його словами, держава або батьки вкладають гроші в студента, але часто, перспективи працевлаштування неясні.

Тому у МОН готують новий законопроєкт. Він передбачає, щоб у майбутньому від 40% до 60% випускників отримували професійну освіту, а решта – вищу.

“У ньому навіть немає слова “технічна”, тому що формулювання “професійно-технічна освіта” відживає своє. Саме професійну освіту”, – додав Гарбарук.

До слова, українські університети оновили ціни на навчання у 2021 році. Так, рік навчання на контракті тепер коштуватиме дорожче на 10%, і ціни щороку зростатимуть.

Чтайте також:  Пишуть твір на 2-3 речення, але це треба прийняти. 24-річна вчителька назвала проблеми сучасних школярів, які "живуть" у ґаджетах

Джерело.


Повернутись вверх