facebook

Одна перевірка ЗНО замість двох – як це пояснюють у центрі, який проводить тестування

Цьогоріч Український центр оцінювання якості освіти зменшив кількість екзаменаторів для перевірок робіт ЗНО, через що роботи перевірялися лише один раз і одним педагогом.

 

Таке повідомлення з’явилося на сайті центру.

В попередні роки застосовували “подвійну перевірку” робіт ЗНО. Вона використовувалася для завдань відкритої форми з математики, української мови і літератури та іноземних мов. Цьогорічну зміну центр пояснює нестачею коштів, яка виникла, зокрема, через підвищення окладів педпрацівників.

Днем раніше про перевірку робіт лише одним екзаменатором уже з обуренням написав Тарас Ткачук на своїй fb-сторінці. Зокрема, він вказував на такі недоліки одинарної перевірки:

екзаменатори – це люди, які можуть утомитися й помилитися.
під час другої перевірки письмових робіт з мови найчастіше коригується оцінка за зміст письмового висловлення, адже саме тут буває різниця в кілька балів.
під час другої перевірки робіт з мови вирівнюються й деталізуються вимоги до творів з різних регіонів.
В УЦОЯО повідомляють, що таке рішення цілком законне, оскільки методику перевірки робіт визначає сама організація і це не потребує погодження з міністерством.

Разом з тим, у центрі переконують, що вони мінімізували ризики пов’язані з одинарною перевіркою:

Посилили підготовки екзаменаторів (провели онлайн-тренінги про критерії оцінювання та з практичним розбором випадків в розбіжності в оцінюваннях).
Розширили коло регіональних фахівців, яких залучили до розроблення схем оцінювання завдань ЗНО. Завдяки цьому схеми оцінювання стали більш деталізованими та чіткими.
Переформатували роботу старших екзаменаторів. Вони зобов’язані були не тільки допомагати екзаменаторам перевіряти неоднозначні роботи, але й на системній основі перевіряти по декілька робіт за кожним екзаменатором у групі.
Створили при центрі консультативну групу для оперативного надання в реальному часі консультацій та рекомендацій щодо оцінювання “проблемних” робіт.

Чтайте також:  Оновлений Калькулятор зарплати вчителя 2024: яку суму отримуєте ви?

Джерело.


Повернутись вверх