facebook

Якою повинна бути наповнюваність класів державного, комунального закладу освіти

Якою повинна бути наповнюваність класів державного, комунального закладу освіти

Інформує Всеосвіта.

Кількість учнів у класі не може становити менше 5 учнів.

Формування класів (груп) у закладах загальної середньої освіти є надзвичайно важливим питанням організації освітнього процесу та роботи закладу в цілому.

Інна Маніленко, юристка, сертифікована тренерка з підвищення кваліфікації директорів та заступників директорів закладів загальної середньої освіти відповідно до Концепції «Нова українська школа», надала роз’яснення з питань правового застосування законодавства України у цій темі.

Статтею 12 Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16 січня 2020 № 463-IX (далі – Закон) визначено, що з метою належної організації освітнього процесу у закладах загальної середньої освіти (далі – заклад) формуються класи та/або групи, зокрема спеціальні, інклюзивні (у разі звернення батьків дитини з особливими освітніми потребами інклюзивний клас утворюється в обов’язковому порядку), з дистанційною, вечірньою формою здобуття освіти, з навчанням мовою корінного народу чи національної меншини України поряд із державною мовою.

Відповідно до частини 2 статті 12 Закону кількість учнів у класі (наповнюваність класу) державного, комунального закладу освіти не може становити менше 5 учнів. Окрім того, наповнюваність класу також не може становити більше:

  • 24 учнів, які здобувають початкову освіту;
  • 30 учнів, які здобувають базову чи профільну середню освіту.

У разі якщо кількість учнів не дозволяє утворити клас, учні можуть продовжити навчання в цьому закладі освіти за однією з інших (крім очної) форм здобуття повної загальної середньої освіти або в іншому закладі освіти із забезпеченням територіальної доступності.

Чтайте також:  "Не зазирай у зошит однокласника!" 5 помилок, які роблять майже всі сучасні вчителі

Важливо! Зменшення кількості учнів у класі протягом навчального року не є підставою для припинення функціонування цього класу до закінчення навчального року.

Що означає «з інших (крім очної) форм здобуття повної загальної середньої освіти»?

Відповідно до Положення про індивідуальну форму здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 12 січня 2016 року № 8, заклади освіти можуть організовувати здобуття освіти за індивідуальною формою (екстернатною (екстернатом), сімейною (домашньою), педагогічним патронажем). Для забезпечення індивідуальної форми здобуття освіти можуть використовуватися також технології дистанційного навчання.

Увага! У прикінцевих та перехідних положеннях до Закону зазначено, що наповнюваність класу початкової школи в кількості 24 учнів набирає чинності 1 вересня 2024 року. Тобто, норма не більше 24 учнів у початкових класах розпочинає діяти лише через 3 роки.

Наповнюваність класів (груп) у спеціальних закладах загальної середньої освіти визначається положеннями про такі заклади освіти. Наповнюваність спеціальних класів (груп) у закладах загальної середньої освіти має відповідати нормам наповнюваності класів (груп) у спеціальних закладах загальної середньої освіти.

СКІЛЬКИ Ж ДІТЕЙ МОЖЕ БУТИ ПРИЙНЯТО ДО 1 КЛАСУ У 2021 РОЦІ?

Відповідно до частини 2 статті 8 Закону кожна дитина має право на здобуття початкової та базової середньої освіти у найбільш доступному та наближеному до місця її проживання закладі освіти (його структурному підрозділі).

Чтайте також:  Як же стимулювати професійну діяльність педагогічних працівників?

Право дитини на здобуття початкової та базової середньої освіти у комунальному закладі освіти (його структурному підрозділі), за яким закріплена територія обслуговування, на якій проживає дитина, гарантується, що не обмежує право батьків дитини або особи, яка досягла повноліття, обирати інший заклад освіти відповідно до законодавства.

Для належного та ефективного визначення і закріплення за закладом освіти території обслуговування місцеві органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування ведуть облік дітей дошкільного та шкільного віку, враховують спроможність кожного закладу освіти і демографічну ситуацію на відповідній території та у разі необхідності забезпечують створення додаткових класів. Водночас кількість класів початкової школи має забезпечувати здобуття початкової освіти всіма дітьми, які проживають на території обслуговування відповідного закладу освіти.

Питання забезпечення рівного доступу до здобуття повної загальної середньої освіти визначено статтею 9 Закону, де зазначено, що зарахування дітей до закладу освіти на конкурсних засадах (проведення будь-яких заходів, спрямованих на перевірку знань, умінь, навичок чи інших компетентностей дитини) для здобуття початкової освіти забороняється, крім закладів спеціалізованої освіти і приватних закладів освіти.

До комунального закладу освіти для здобуття початкової та базової середньої освіти у порядку, визначеному законодавством, обов’язково зараховуються всі діти, які:

  • проживають на території обслуговування закладу освіти;
  • є рідними братами та/або сестрами дітей, які здобувають освіту в цьому закладі освіти;
  • є дітьми працівників цього закладу освіти.

Діти з особливими освітніми потребами, які проживають на території обслуговування комунального закладу освіти, мають право на першочергове зарахування до нього у порядку, визначеному законодавством, для здобуття початкової та базової середньої освіти.

Чтайте також:  Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул

Важливо розуміти та враховувати той факт, що кожний заклад самостійно розраховує фактичну кількість учнів відповідно до своєї проєктної потужності.

Увага! Прозорість та інформаційна відкритість закладу освіти, відповідно до статті 30 Закону України «Про освіту», передбачає зобов’язання їх керівників забезпечувати на своїх вебсайтах (у разі їх відсутності – на вебсайтах своїх засновників) відкритий доступ до інформації про ліцензований обсяг та фактичну кількість осіб, які навчаються у закладі освіти, а також розміщення Правил прийому до закладу освіти.

Також кількість учнів у навчальних приміщеннях закладів освіти має відповідати вимогам санітарного законодавства та не може порушувати права учнів (педагогічних працівників) на належні, безпечні та здорові умови навчання (праці).

Варто зазначити, що початкова школа може забезпечувати здобуття початкової освіти дітьми (незалежно від їх кількості) одного або різного віку, які можуть навчатися в одному з’єднаному класі (класі-комплекті) або в різних класах. Освітній процес у такій школі може організовуватися одним чи кількома вчителями або в будь-якій іншій формі, яка є найбільш зручною та доцільною для забезпечення здобуття дітьми початкової освіти відповідно до державного стандарту початкової освіти. Гранична наповнюваність таких класів-комплектів становить не менше 5 та не більше 12 осіб.

Джерело.


Повернутись вверх