facebook

Робота вчителя під час канікул: яка тривалість робочого дня та оплата праці

Робота вчителя під час канікул: яка тривалість робочого дня та оплата праці

Інформує Всеосвіта.

Робочий час учителя розподіляється відповідно до розкладу навчальних занять та індивідуального плану навчальної роботи.

Періоди літніх, осінніх, зимових та весняних канікул (якщо вони не припадають на щорічну відпустку), встановлених для учнів, є для вчителів робочим часом.

Робочий час педагогічного працівника включає час, необхідний для виконання ним навчальної, виховної, методичної, організаційної роботи та іншої педагогічної діяльності, передбаченої трудовим договором та/або посадовою інструкцією. (п. 1 ст. 24 Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16 січня 2020 року № 463-IX (далі – Закон № 463)).

Встановлення педагогічного навантаження вчителям та оплату їх праці здійснюють відповідно до статті 24 Закон № 463 та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102 (далі – Інструкція № 102).

Кількість годин педагогічного навантаження на тиждень установлюють у тарифікаційному списку закладу освіти станом на 1 вересня.

За час роботи в період канікул оплата праці педагогічних працівників та осіб з числа керівного, адміністративно-господарського та навчально-допоміжного персоналу, яким дозволяється вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями в тій же установі, провадиться з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, що передувала початку канікул. (п. 71 Інструкції № 102).

Чтайте також:  Ігор Лікарчук: Незабаром в школах учням учителі будуть витирати не лише соплі...

Якщо вчителя прийняли на роботу під час літніх канікул, то заробітна плата за період до початку навчального року виплачується з розрахунку ставки заробітної плати, встановленої відповідно до його освіти, категорії та розряду або посадового окладу залежно від кількості учнів станом на 1 вересня попереднього навчального року (з врахуванням підвищень за наявність звання та вченого ступеня). (п. 71 Інструкції № 102).

Водночас пунктом 73 Інструкції № 102 встановлено, що особи, які працюють на умовах погодинної оплати та не ведуть занять під час канікул, оплату за цей період не отримують. Адже їх робота оплачується за фактично відпрацьовані години.

Проте якщо таких вчителів залучать на період канікул до навчально-виховної роботи, то вони отримають погодинну оплату на загальних підставах з урахуванням фактично відпрацьованих годин.

Джерело.


Повернутись вверх