facebook

Громади зможуть засновувати ліцеї: у Раді розповіли, як це відбуватиметься

Депутати можуть ухвалити законопроєкт про особливості формування мережі ліцеїв. Відтепер засновниками профільного ліцею зможе стати будь-яка громада

 

Наразі створювати ліцею може лише обласна або міська рада в населених пунктах, де мешкає понад 50 тисяч осіб. Про це розповів автор документу, нардеп від “Слуги Народу” Сергій Колебошин.

У Верховній Раді можуть схвалити новий закон про створення ліцеїв
На своєму засіданні комітет з питань освіти та науки рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні законопроєкт №4629-1 про особливості формування мережі ліцеїв.

За словами Колебошина, документ має викликати довіру до громад, а також стати частиною процесу децентралізації влади. У законопроєкті врахували особливості розселення і демографії.

Що передбачає законопроєкт №4629-1
Попередні норми передбачали, що у ліцеях має навчатись щонайменше 4 класи на паралелі. Однак, на думку нардепа, це б обмежувало можливості громад в негусто населених областях.

Там би ми не змогли заснувати нормальну мережу ліцеїв і змушені були б робити пансіони, а це нерівні умови: діти з міста їхали б додому, а діти в сільській місцевості вимушені цілий тиждень бути в пансіоні,
– пояснив автор нового законопроєкту.

Проєкт передбачає зменшення мінімальної кількості паралельних класів до 2 і 3 профілі. Крім того, у складі ліцею будуть не лише 5 – 12 класів, але й початкової ланки 1 – 4 класів.

Чтайте також:  Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул

Зміни щодо дошкільної освіти
Дошкільним закладам освіти дозволять бути структурними підрозділами початкової школи та гімназії. Однак, садочки мусять розміщувати в окремих будівлях або мати окремі виходи, аби потоки дітей не перетиналися.

На думку Колебошина, для навчального процесу не є припустимим, якщо коли діти 3 – 4 років перетинаються з підлітками і стикаються з різними ризиками.

Усі нові норми фактично нададуть можливість сталого продовження освітньої реформи, враховуючи процес децентралізації, який в державі відбувається,
– зауважив народний депутат.

Хто платитиме за нові ліцеї
У законопроєкті передбачено, що на формування відокремленої мережі ліцеїв Кабміну доручать закладати кошти в бюджетах найближчих років. Кошти від держави отримають громади, які спроможні побудувати ліцеї або розділити навчальні процеси.

Джерело.


Повернутись вверх