facebook

Харчуванням у школах задоволені лише 7% дітей, – Олена Зеленська

16% сільських шкіл і 29% міських не дотримуються норм санітарного регламенту.

 

ВУкраїні було проведено аудит 500 шкіл щодо організації харчування і виявилося, що лише 7% дітей задоволені шкільним харчуванням. Про це під час Всеукраїнського Форуму «Україна-30. Здорова Україна» розповіла перша леді України Олена #Зеленська.

Лише 15% шкіл у селах та 36% у містах здатні забезпечити дієтичне харчування для учнів. У 52% сільських шкіл та 40 % міських не вистачає всіх необхідних приміщень та обладнання. 16% шкіл у селах і 29% у містах не дотримуються норм санітарного регламенту. Система аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках впроваджена лише у 15% сільських шкіл і в 19% міських, – підкреслила перша Леді.

Саме тому Олена Зеленська вважає, що в українських шкільних їдальнях необхідно запровадити систему HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point – система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок).

Перша леді нагадала, що в Україні триває реформа харчування у школах. За її словами у 2020 році школам було виділено освітню субвенцію у розмірі 400 млн гривень на покращення матеріально-технічного оснащення. Проте цією субвенцією скористалися лише 1809 шкіл з 15 тисяч українських закладів освіти.

Чтайте також:  У МОН прогнозують приєднання слабких вишів до більш сильних

Цього року виділена нова субвенція. І виділена вона не тільки на харчування, нею можна також скористатися для оновлення харчоблоків та їдалень, – додала Зеленська.

Нагадаємо, міністр освіти і науки України зазначив, що близько 40% шкіл України готові до запуску нового шкільного меню з вересня 2021 року.

Джерело.


Повернутись вверх