facebook

«З математикою у нас – біда-біда»: освітній омбудсмен пройшов ЗНО та поділився висновками

«З математикою у нас – біда-біда»: освітній омбудсмен пройшов ЗНО та поділився висновками

Інформує Всеосвіта.

У 2021 році ЗНО з математики не склали 30% учасників.

Освітній омбудсмен Сергій #Горбачов пройшов зовнішнє незалежне оцінювання з математики і вважає, що необхідно кардинально переробити програму з цього навчального предмета, сконцентруватися на практичному застосування математичних знань та навичок. Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуці.

Мені стало цікаво, що ж там таке у тестах #ЗНО, що пороговий бал встановлено 10 з 67 – і то його не подолала третина учасників тестування, – зазначив омбудсмен.

Нагадаємо, що в #УЦОЯО повідомили, що члени експертної комісії після обговорення ухвалили рішення встановити пороговий бал з математики – 10.

Від кількості осіб, які брали участь у тестуванні з математики та обрали визначення результатів за шкалою 100-200 балів, поріг «склав/не склав» не подолали 31,11%.

Важливо зазначити: за базовою освітою Сергій Горбачов філолог.

Звісно, постійно доводиться робити багато різноманітних розрахунків, але вони не вимагають глибоких знань саме з математики. Треба враховувати ще такий момент моєї біографії: до завершення 8-го (нинішнього 9-го) класу я мав з математики тверду «4+», наразі це було б, мабуть, 9 або, може, і 10 балів. Потім я перейшов до іншої школи, де математика викладалася, м’яко кажучи, ніяк. Тому тригонометрія (яка тоді починалася з 9 класу) для мене не те що залишилася великою таємницею, але, щоб згадати, чим синус відрізняється від тангенса, треба зазирнути до довідника, – пояснив Горбачов.

У тестуванні з математики освітній омбудсмен пропускав всі завдання, де були косинуси та логарифми, тому що не знав відповіді, дивитися довідники не можна, а вгадувати не хотів.

На скриншоті – результат вже другої спроби: бо, коли перевірив першу, побачив три помилки через власну неуважність і одне завдання вирішив правильно за умовою, але в умові була помилка, – написав омбудсмен.

Пройшовши тест без спеціальної підготовки, Сергій Горбачов зробив висновок: тест з математики дуже простий.

Але маємо, що маємо: з математикою у нас – біда-біда. І найстрашніше не те, що ми ось зараз отримали такий результат. Жахає те, що нам взагалі достеменно невідомо, де саме починається оцей системний гаплик, – заявив омбудсмен.

Отож, після пройдених завдань і певних висновків, Горбачов запропонував своє бачення того, як покращити ситуацію.

Перше: критично необхідно регулярно і якісно оцінювати знання, щоб кожного року бачити, де ми зараз, які у нас проблеми і які треба ставити орієнтири для подолання проблем.

Друге: кардинально переробити програму з математики, сконцентруватися на практичному застосуванні математичних знань та навичок, всюди, де тільки можна. Саме реальні життєві завдання, а не відірване від життя абстрагування мають стати основою роботи на уроках математики.

Зазначимо, що результати ЗНО з математики уже на інформаційних сторінках учасників, також можна завантажити картки результатів і сканкопії бланків відповідей з математики.

Джерело.


Повернутись вверх