facebook

Усі хвороби від нервів: чим найчастіше хворіють педагоги

Навряд чи хтось буду сперечатися з тим, що робота педагога пов’язана зі стресом, як і будь-яка інша, де потрібно мати справу з людьми.

 

Які хвороби через це виникають та що робити, щоб їх уникнути.

ЩО ТАКЕ ПСИХОСОМАТИЧНІ ХВОРОБИ Психосоматичні розлади -це захворювання, які в основному виникають під впливом психологічних причин. У людини, яка страждає психосоматичних захворюванням, емоційні переживання виражені у вигляді тілесних симптомів.

ЧЕРЕЗ ЩО ВИНИКАЮТЬ ПСИХОСОМАТИЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ У ПЕДАГОГІВ

1 Нервове напруження (атестації, сертифікації, сесії, іспити – причин для хвилювань предостатньо), яке призводить до апатії чи професійного вигорання.

2 Пригнічені емоції (коли доводиться мовчати, бути дипломатом навіть коли хочеться вести себе зовсім по іншому).

3 Негативна атмосфера (як не як, а педагогам доводиться бути «жилеткою» для своїх колег, які жаліються на учнів, зарплату, втому і т.д.), наслідком якої можуть бути проблеми зі шлунком (неможливість «переварити»), артрит («хвороба зв’язаних рук), гіпертонії та мігрені.

4 Отримання вигоди. Звучить дивно, але це так. У дітей це часто буває, приміром, коли вони не хочуть йти кудись або прагнуть «прив’язати» до себе маму, яка постійно зайнята, тіло реагує підвищенням температури та іншими симптомами. У педагогів теж таке трапляється, коли усі ці зошити-перевірки-дзвінки настільки дістали, що вони починають хворіти. Таким чином організм сигналізує «Пора відпочити!».

Чтайте також:  Повістка разом з дипломом? Деяких студентів влітку можуть чекати «сюрпризи» від ТЦК

НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНІ ПСИХОСОМАТИЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ПЕДАГОГІВ –Гіпертонія. Тиск підвищується через емоційність, схильність драматизувати, відчуття напруженості) –Погіршення зору. Коли педагог каже «Та очі б мої вас не бачили», він навіть не усвідомлює, що його бажання може здійснитися).Тому в цьому контексті пам’ятайте, « з мріями слід бути обережними, вони можуть здійснитися. Інші психологічні причини погіршення зору – небажання дивитися правді у вічі та не помічати проблем. –ЛОР-захворювання. Різноманітні ангіни-фарингіти-тонзиліти виникають у зв’язку із постійним самоконтролем: «А що про мене подумають?», «А як я виглядаю?» і т.п. Недавня історія зі звільненням виховательки через фото у соцмережах свідчить про те, що педагоги перебувають під постійною «цензурою». Лор-захворювання виникають від «захованої» образи, пригнічених емоцій та відучття, що з тобою вчинили несправедливо. –Біль у шиї. Виникає тоді, коли ви берете на себе надто багато завдань та відповідальності (працюєте на дві ставки, ведете три гуртки, та ще й до олімпіади дітей готуєте), а також через надмірну принциповість та негнучкість (прагнення до залізної дисципліни та жодної поблажки).

ПРОФІЛАКТИКА ПСИХОСОМАТИЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ Профілактика, як відомо, завжди краща, ніж лікування, тому – дійте.

1 Спілкуйтеся з психологом – він все ж таки лікар наших душ. І не просто вислухає, як найбижча подруга, а й порадить, як впоратися зі своїми емоціями. До того ж часто сторонній людині набагато легше розповісти, що гнітить душу, ніж тим, хто вам знає.

Чтайте також:  Буде два напрями: які важливі зміни готує для учнів реформа старшої школи

2 Виплесніть емоції. Навіть якщо у якийсь момент довелося затиснути їх у кулак, не варто і далі робити вигляд, що їх не існує. Навпаки – їх варто виплеснути. Хай навіть доведеться жбурнути нову тарілку чи гримнути чимось по столі. У кожного свій спосіб, головне – позбутися тягаря на душі.

3 Знайдіть заняття до душі. Знайдіть заняття, яке допомагатиме вам «перемикати» увагу. Бажано, щоб це була робота руками – малювання, в’язання, створення прикрас – одним словом, повний релакс для ваших мізків.

4 Фізичне навантаження. Спортзал, танці, плавання чи просто прогулянка – не так важливо, адже лише у здоровому тілі здоровий дух.

 

Джерело.


Повернутись вверх