facebook

МОН створює єдину освітню екосистему

МОН створює єдину освітню екосистему

Проєкт Стратегії цифрової трансформації освіти і науки, розроблений МОН, націлений на те, щоб створити єдину освітню екосистему. Про це заявив заступник Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Артур Селецький під час Всеукраїнського форуму “Україна 30. Освіта і наука” сьогодні, 31 травня 2021 року.

“Пандемія, яка ще триває, підштовхує нас до того, щоб ми застосовували в навчанні все більше цифрових технологій. Чимало на цьому шляху вже вдалось зробити команді МОН і багато чого в нас заплановано. Спираючись на існуючі проблеми, ми розробили проєкт Концепції, який визначає стратегічні напрями цифрового розвитку та цифрової трансформації освіти і науки”, – зазначив Артур Селецький.

Так, першою ціллю проєкту стратегії є створення цифрового освітнього середовища, зокрема – забезпечення шкіл комп’ютерною технікою та широкосмуговим доступом до Інтернету. Зокрема, для цього спільно з Міністерством цифрової трансформації МОН уже забезпечує Інтернетом заклади освіти по всій Україні. Крім того, Мінцифрою виділено 500 млн грн на проведення Інтернету до 3 000 населених пунктів і, відповідно, закладів освіти в них. Також виділено 980 млн грн на забезпечення комп’ютерною технікою вчителів, що допоможе, зокрема, якісно проводити дистанційне навчання.

Чтайте також:  "Коли ви вчитеся? Для чого викладати фото дітей?" Допис про звіти в садочках і школах викликав дискусію в мережі

Друга ціль проєкту стратегії трансформації освіти і науки – цифрові компетентності. Для цього спільно з партнерами Google та Microsoft уже було проведено низку навчань, тренінгів для вчителів. У планах МОН – зробити таке навчання постійним. Також розроблятиметься типова програма підвищення кваліфікації педагогічних працівників з цифрової компетентності.

Третьою ціллю проєкту стратегії є сучасний зміст освіти. Зокрема, для цього МОН продовжує розвивати платформу “Всеукраїнська школа онлайн“, якою користуються вже у 115 країнах світу, а також близько 6 тис. учнів з тимчасово окупованих територій України.

“Наша стратегія цифрової трансформації освіти і науки націлена на те, щоб створити єдину освітню екосистему, яка допоможе здобувачам освіти та педагогічним працівникам розвиватись, опановувати цифрові компетентності й мати постійний доступ до якісного цифрового контенту”, – наголосив Артур Селецький.

Крім того, з-поміж найближчих планів МОН:

трансформація послуг та процесів освіти, зокрема – запуск електронної черги до закладів освіти;
централізований збір та аналіз даних у сфері освіти і науки;
запуск платформи “Позашкілля”, на якій буде зосереджено всі можливості позашкільної освіти в Україні.

Джерело.


Повернутись вверх