facebook

Для студентів-платників навчання подорожчає

Нині триває гаряча пора здачі випускниками шкіл ЗНО. За їхніми результатами, звісно, не всі вступлять на бюджет. Для батьків і майбутніх студентів, які розраховують на платне навчання, є неприємний «сюрприз». Платити доведеться більше.

Студенты ВШЭ будут оценивать преподавание по-новому — Национальный ...

Відповідну постанову, якою запроваджується мінімальна вартість навчання, в уряді прийняли ще у березні. Її мета – привести у відповідність вартість навчання контрактників і тих, за кого платить держава. Тобто, щоб вивчити одного фахівця, держава в середньому витрачає в рік 43 тисячі гривень. Логічно, що стільки ж має коштувати й платне навчання. Вузи ж виставляють платникам значно нижчі суми. В середньому – 20–30 тисяч гривень.

Зрозуміло, що різниця у вартості компенсується за рахунок тих коштів, які отримує університет з державного бюджету на підготовку студента за державним замовленням. Тобто контрактники фактично дотуються.

В уряді вирішили, що вони мають оплачувати своє навчання повністю. Відбуватиметься це поступово. Цього року обов’язково платитимуть 60% від суми держфінансування на одного студента, у 2021 – 70%, 2022 – 80%.

Зазначимо, що на ціну навчання на контракті впливатимуть доходи людей в регіоні розташування вишу. Якщо вартість виявиться вищою за три середні офіційні зарплати в області, університети зможуть її не піднімати.

Чтайте також:  Карпачов дав поради школярам і батькам, як обрати спеціальність під час вступу: слід звертати увагу на два моменти

До того подорожчає навчання лише для 37 найбільш популярних серед абітурієнтів та їхніх батьків спеціальностей. Це такі як економіка, право, менеджмент, маркетинг, політологія, міжнародні відносини, фінанси, журналістика, туризм, готельно-ресторанна справа, дизайн та інші. Решта 83 змін не зазнають. Серед них інженерні, технологічні, аграрні, природничі, педагогічні та інші.

Новації стосуються як державних, так і приватних університетів, що отримують фінансування з бюджету країни.

Джерело.


Повернутись вверх