facebook

На випускників українських вишів чекатиме єдиний іспит, який є аналогом ЗНО, – нардепка

На випускників українських вишів чекатиме єдиний іспит, який є аналогом ЗНО, – нардепка

Інформує Всеосвіта.

У 2022 році іспит проведуть на одному з рівнів бакалавра, магістра або фахового молодшого бакалавра.

Серед українців є певна недовіра до дипломів українських закладів вищої освіти, особливо якщо йдеться не про топові університети. Адже єдиних прозорих критеріїв отримання дипломів досі не існувало.

Саме тому для випускників українських #ЗВО деяких спеціальностей запроваджується єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ), який є аналогом зовнішнього незалежного оцінювання.

Народна депутатка, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина повідомила коли та як запрацює #ЄДКІ.

Зазвичай випускники ЗВО по закінченню навчання складають екзамени у своєму ж навчальному закладі, тобто їх екзаменують викладачі, які їх навчали. Це створює підґрунтя для необ’єктивної оцінки, а інколи й корупції, адже не кожен викладач має волю об’єктивно оцінити результати своєї роботи, – зазначила Гришина.

Нардепка наголосила, що ЄДКІ – це стандартизована форма контролю результатів навчання, визначених стандартом фахової передвищої або вищої освіти. Подібна система вже успішно працює для студентів-медиків і має назву КРОК.

Нещодавно Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про атестацію здобувачів ступеня фахової передвищої освіти та ступенів вищої освіти на першому (бакалаврському) та другому (магістерському) рівнях у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту», яка передбачає ЄДКІ для немедичних спеціальностей.

Чтайте також:  Гроші за навчання можна повернути: прийом, до якого податкова не матиме претензій

Юлія Гришина повідомила, що відповідно до законодавства, ЄДКІ може проводитися у формі #ЗНО або в іншій формі та передбачати використання різних видів тестових й ситуаційних завдань, укладених відповідно до програми кваліфікаційного іспиту.

Завдання ЄДКІ розроблені відповідно до затверджених програм, за якими навчаються студенти, а також складені у вигляді тестів, де студент має вибрати одну правильну відповідь з пропонованих чотирьох. Усього тестових завдань 100, а тривалість тесту – 2 години.

Восени цього року заплановано апробацію єдиного іспиту за спеціальностями 081 «Право», 293 «Міжнародне право», 281 «Публічне управління та адміністрування» та 272 «Авіаційний транспорт». А у 2022 році єдиний іспит буде поширено на визначені інші спеціальності, його проведуть на одному з рівнів – бакалавра, магістра або фахового молодшого бакалавра.

Джерело.


Повернутись вверх