facebook

Конкуренції не буде: для вступників з окупованого Донбасу буде окрема квота у виші

Для абітурієнтів із окупованого Донбасу, які не складають ЗНО, буде передбачена окрема квота у вищі навчальні заклади. Зроблять це для того, аби такі вступники не конкурували із тими, які складають зовнішнє незалежне оцінювання.

 

Це анонсував голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій “слуга народу” Сергій Бабак

У них окрема квота… Коли ми розглядали цей законопроєкт, то рішенням комітету ми попросили прем’єр-міністра, щоб він виділив цю квоту окремо як додаток до кількості бюджетних місць, яка є зараз в Україні для широкого вступу. Тоді вони взагалі ні з ким не будуть конкурувати,
– сказав Бабак.

За його інформацією, зараз Міністерство освіти і науки разом з Міністерством економіки вже на фінішній прямій за погодженням цієї додаткової бюджетної квоти.

Також Бабак зазначив, що така квота для дітей з Криму та ОРДЛО, імовірно, буде щороку.

“Ми будемо робити таким чином, щоб діти дійсно не конкурували з українськими дітьми, які складають зовнішнє незалежне оцінювання”, – додав депутат.

Що відомо про новий закон для абітурієнтів із Донбасу:
Верховна Рада 3 липня схвалила зміни до закону України про вищу освіту.
Таким чином парламентарі дозволили вступати до вищих навчальних закладів дітям з окупованої частини Донбасу, а також дітям лікарів, що померли від коронавірусної інфекції без ЗНО за державним замовленням.
Раніше за таким же принципом до вишів могли вступати мешканці тимчасово окупованої АР Крим і Севастополя, діти загиблих військових, а також учасники АТО або ООС.

Чтайте також:  Не хочеш гарно вчитися – підеш у ПТУ, як знецінити саму ідею профільної школи

Автором законопроєкту є Президент України Володимир Зеленський. Внесення до цього списку дітей загиблих медиків було логічним після того, як їх прирівняли до ветеранів війни.
Цікаво, що рішення щодо мешканців окупованого Донбасу також частково пов’язане з пандемією коронавірусу. Через неї у дітей зі Сходу виникли проблеми з потраплянням на вільну територію.

Джерело.


Повернутись вверх