facebook

У 6 років декламує Українку та Рильського: дівчинка, яка ще не вміє читати і писати, вражає здібностями

Міланка Кравець з Тернопільщини лише цьогоріч піде до школи, але вже знає біографії українських класиків.

Україна не перестає дивувати талантами та здібностями, від яких по-справжньому захоплює подих. І цього разу не йдеться про спортсменів, художників, кухарів чи навіть науковців.

Ця маленька історія – про маленьку дівчинку з селища Вишнівець на Тернопільщині, яка ще не ходить до школи, але вже вивчає українську літературу за 10-й та 11-й клас. Мілані Кравець усього лише 6 років, і вона вправно декламує українських класиків, знає напам’ять їхні біографії та легко впізнає на портретах, передає ТСН.

Літературним вихованням Мілани з самого дитинства займається бабуся-філологиня: замість казок вона переповідає онучці перипетії доль поетів і письменників, описує їхні пригоди та розповідає про літературні напрацювання.

Міланка знає, хто був сватом на весіллі в Пантелеймона Куліша, хто – найкращою подругою Лесі Українки, і може впевнено відповісти, чому Тютюнника назвали Григором. Бабуся Людмила Бабачук пояснює, що дівчинка вже майже рік не хоче казок, а лише розповіді про життя письменників минулого та позаминулого століть:

Стало вже якось самій цікаво, скільки вона може вивчити, запам’ятати, і вона мене просить – от розкажи мені про когось. Наприклад, їй Тютюнник подобається, як він був маленький, а його портрет їй не подобається.

Бабуся Мілани працює вчителькою у місцевому ліцеї й з гордістю розповідає, що її онука знає напам’ять більше віршів за шкільною програмою старшої школи, ніж самі старшокласники. І якби дитині довелося зараз складати ЗНО з української літератури, то вона точно впоралася б, хоча й без вміння читати і писати.

Чтайте також:  Вчителька початкових класів за допомогою пластирів пояснила дітям, що таке справедливість, і стала зіркою мережі

Усі родина у Міланки творча: бабуся та мама – філологині, тато – учитель музики. Також є Даринка, менше сестричка, якій виповнився 1 рік. І хоча мама дівчаток читає їм казки, Мілана обирає вірші для дорослих.

Вона в нас така загадкова дитина. Вона не цікавиться тим, чим діти у її віці. Вона хоче знати в нас все на дорослому рівні, – ділиться мама Зіна Кравець.

За кілька місяців Мілана займе почесне місце за шкільною партою. І впевнено заявляє: першою книжкою, яку вона прочитає самостійно, буде підручник з української літератури за одинадцятий клас, бо там є її улюблені письменники.

Джерело.


Повернутись вверх