facebook

Фізичні вправи допомагають дітям краще вчитися та контролювати емоції: нове дослідження

Фізичні вправи допомагають дітям краще вчитися та контролювати емоції: нове дослідження

Вчені з Великої Британії виявили, що фізичні вправи можуть допомагати школярам керувати своїми емоціями та поведінкою. Активність також має великий вплив на успішність учнів у навчанні.

Джерело:Аcademic Тime

Щоб це з’ясувати, науковці Кембриджського університету провели аналіз лонгітюдного дослідження дітей, народжених у Великій Британії у 2000 – 2001 роках. Спираючись на повідомлення батьків і вчителів, дослідники оцінили саморегуляцію емоцій та поведінку в понад 4000 дітей у віці 7, 11 та 14 років.

Конструкцію саморегуляції дослідники розділили на емоційну регуляцію – контроль своїх думок і почуттів, та поведінкову – управління своїми діями для досягнення мети. Фізичну активність вимірювали як суб’єктивно – за допомогою самозвіту, так і об’єктивно – через датчики руху, які носили учасники дослідження.

Що з’ясували вчені
Дослідники з’ясували, що в активніших дітей було менше перепадів настрою та емоційних спалахів. Вплив фізичних вправ на емоційну регуляцію був найсильнішим серед 7-річних, що свідчить про те, що здатність керувати емоціями відіграє більшу роль у ранньому дитинстві.

Однак, коли дослідники проаналізували соціально-економічний статус, позитивна кореляція між фізичною активністю та емоційною регуляцією випаровувалась. На думку вчених, це пов’язано з тим, що діти з низьким рівнем благополуччя мають менше можливостей займатися у спортивних гуртках, таких як плавання, танці, гімнастика тощо. Тож науковці зробили висновок, що багатство та інші переваги мають сильний вплив на емоційний контроль дітей.

Чтайте також:  Що буде із зарплатами педагогів?

Потім дослідники вивчили непрямий взаємозв’язок між фізичними вправами та навчальними показниками та виявили, що ефекти саморегуляції відрізнялися між віковими групами. А саме:

У 7 років навчальний прогрес мав позитивне співвідношення з емоційним самоконтролем.
До 11 років академічні показники у дітей були тісніше пов’язані із поведінковим самоконтролем.
І в обох вікових групах ці ефекти погіршувались серед учнів із нижчим соціально-економічним статусом.
Дані про академічні досягнення 14-річних були недоступні, оскільки у цій віковій групі когортне дослідження зосередило увагу на психічному здоров’ї, мовному розвитку та професійних прагненнях.

Висновки вчених
Коли на тлі пандемії COVID-19 школи поступово повернуться у звичний режим, вчені не рекомендують жертвувати фізичним вихованням, ігровим процесом та перервами заради компенсації втраченого навчального часу. Адже, за словами науковців, розум, тіло і навколишнє середовище взаємопов’язані та впливають один на одного.

Джерело.


Повернутись вверх