facebook

За курсові і дипломні, написані на замовлення – штраф: у ВР зареєстрували законопроєкт

За курсові і дипломні, написані на замовлення – штраф: у ВР зареєстрували законопроєкт

Продаж і купівлю академічних робіт в Україні потрібно визнати адміністративним правопорушенням та стягувати за це штрафи, наголосила авторка законопроєкту.

Інформує Всеосвіта.

У Верховній Раді зареєстрували проєкт Закону №5461 від 05.05.2021 «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо встановлення відповідальності за передачу академічних творів із порушенням принципів академічної доброчесності».

Зокрема йдеться про внесення змін до статті 1 та статті 42:

Частину першу статті 1 доповнити пунктом 2-1 такого змісту:
Академічний твір – це твір, що містить результати наукових досліджень, науково-методичної, мистецької, навчальної або іншої творчої діяльності, який використовуватися для підтвердження результатів навчання та/або присвоєння освітніх кваліфікацій, наукових ступенів та/або вчених звань, а також в інших випадках, визначених законодавством та закладом освіти або науковою установою.

Частину четверту статті 42 доповнити абзацом такого змісту:
Передача або посередництво при передачі автором (авторами) академічного твору або його частини третій особі для подальшого використання цією особою як автором.

Такі правки автори законопроєкту запропонували після скандальної історії з отриманням наукового ступеня нардепом Іллею Кивою. Так, співавторка проєкту закону, народна депутатка Інна Совсун на своїй сторінці у фейсбуці написала, що продаж академічних творів шкодить освіті, науці та суспільству загалом:

Чтайте також:  Для студентів все радикально зміниться: Рада ухвалила новий закон – доведеться змиритися

На жаль, Ілля Кива – лише вершина айсбергу в морі тих, хто купує і продає наукові роботи в Україні. Ми пропонуємо визнати це адміністративним правопорушенням та стягувати штрафи.

До того ж раніше був зареєстрований законопроєкт, яким передбачається посилення відповідальності за порушення академічної доброчесності. Зокрема йдеться про «Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення академічної доброчесності» № 3764 від 01.07.2020.

Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнити статтею 51-3 такого змісту:

Стаття 51-3. Порушення академічної доброчесності
Написання академічного тексту на замовлення, присвоєння авторства на академічний текст, тягне за собою накладення штрафу від п’ятидесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, раніше ми писали, що українські науковці спалюють свої дипломи на знак протесту проти отримання наукового ступеня нардепом Іллею Кивою.

Джерело.


Повернутись вверх