facebook

Багато галасу і закриті справи: суд поставив крапку у скандальній історії з цькуванням школяра на Тернопільщині

Багато галасу і закриті справи: суд поставив крапку у скандальній історії з цькуванням школяра на Тернопільщині

Перевірка місцевого управління освіти, службове розслідування, поліція, адмінпротоколи за булінг, публікації у пресі та резонанс на всю країну. У результаті скандал, який розгорівся в березні у школі в Перепельниках Зборівського району, завершився практично нічим. У діях педагогів, на яких склали адмінпротоколи за булінг школяра, суд не побачив складу адміністративного правопорушення, відтак справи закрив.

Нагадаємо, 14 березня мама учня шостого класу Перепельницької школи написала у фейсбуці про те, що класна керівниця вимагала в її сина у присутності інших учнів здати гроші за ремонт класу і наголошувала, щоб він записав собі це у щоденник. Жінка також оприлюднила табель та щоденних школяра, де є запис про 178 грн, причому на табелі – рукою вчительки.

“Син відмовлявся йти до школи” Після того, як проблемою зацікавилася поліція і преса, мама школяра Наталія Гуменюк, яка також є вчителькою Перепельницької школи, повідомляла у соцмережі, що директорка школи змушувала її видалити пост з фейсбука. А син пані Наталі після отриманого стресу, відмовлявся йти до школи.

Наступного дня після повідомлення мами у соцмережі до школи приїжджала перевірка з управління освіти Зборівської міськради, проблемою зацікавилася поліція. У школі з цього приводу проводили службове розслідування. За його результатами, вчительці дали догану, повідомляв раніше виданню Терміново начальник управління освіти Зборівської міської ради Михайло Бігус. Як пояснив він, догана передбачає зняття надбавок та преміальних, але вчителька пішла в декретну відпустку, відтак догана в даній ситуації великої ролі не відіграє.

Чтайте також:  "Діти поводяться так, як їх виховали батьки": Лікарчук запропонував ввести жорсткі штрафи в школах і навів приклад Казахстану

Окрім того, на директорку Перепельницької школи склали адмінпротокол за неповідомлення про факт вчинення булінгу школяра, повідомляли раніше у поліції. Протокол за булінг склали і на класну керівницю школи, яка власне, за повідомленням мами школяра, і цькувала її сина. “

Запропонували владнати конфлікт вибаченням”

Матеріали про притягнення педагогинь до адмінвідповідальності нещодавно розглянув Зборівський районний суд і, як виявилося, ні класній керівниці, ні директорці школи нічого не буде за те, що робилося в навчальному закладі. “Провадження в справі закрити за відсутністю складу адміністративного правопорушення,” – йдеться у постановах суду, які можна знайти у Єдиному реєстрі судових рішень.

Із протоколу про адміністративне правопорушення вбачається, що класна керівниця 6-го класу в період з червня 2020 року по 15 березня 2021 року вчинила булінг економічного характеру, а саме: вимагала кошти у сумі 178 грн з малолітнього, чим нанесла психологічну шкоду здоров`ю школяра, йдеться у постанові суду щодо класної керівниці.

Згідно пояснень вчительки, встановлено, що вона є класною керівницею 6 класу, в якому навчається учень, а його мати – вчителька початкових класів ЗОШ І-ІІ ст с. Перепельники. Дирекція школи на педрадах звертала увагу на те, щоб гроші в батьків на ремонт школи не збирати. Однак, щоб забезпечити належні умови навчання учням класу, вона вирішила попросити влітку 2020 року матеріальної і фізичної допомоги в батьків учнів. Батьки учнів класу добровільно погодилися і закупили матеріали на ремонт. Витрати на всіх, в тому числі і на неї, становили по 178 грн. У вересні 2020 року, коли вчителька вручала учням табелі, то написала зверху 178 грн та у березні на виховній годині попросила учня записати нагадування матері 178 грн за ремонт класу. Жодних принижень до учня не застосовувала. Жінк атакож стверджує, що не побачила жодних психотравм у дитини через свої дії, оскільки “він життєрадісний, здібний учень”.

Чтайте також:  "Ми остання країна в Європі": заступник очільника МОН назвав вагому причину, чому Україні треба перейти на 12-річну систему освіти

Також у судовій постанові йдеться про те, що результатами службового розслідування 17 березня 2021 року року складено акт, згідно висновку якого визнано вину класної керівниці та запропоновано владнати конфлікт вибаченням та притягненням до дисциплінарної відповідальності.

З педагогами провели бесіди”

Керівницю закладу освіти звинувачували у тому, що вона не повідомила про факт вчинення булінгу вчителькою. В суді директорка школи вину у вчиненому визнала та пояснила, що не повідомила про вчинення булінгу, оскільки намагалася сама владнати конфлікт, який виник між вчителькою та мамою неповнолітнього. 17 березня 2021 року до школи приїхали представники управління культури, освіти, молоді і спорту, праці та соціального захисту населення Зборівської міської ради та керівник районної профспілки. Із класною керівницею та мамою школяра провели бесіди, також поспілкувалися з педагогічним колективом школи щодо недопущення подібної поведінки в майбутньому.

“Мені бракує слів” Мама шестикласника Наталія Гуменюк про постанови суду дізналася від журналістки Терміново. Каже, їй про це ніхто не повідомляв. До речі, ці постанови оприлюднені понад 10 днів тому і з 26 квітня набрали законної сили. Відтак оскаржити їх в апеляційному суді вже неможливо. – Мені бракує слів.

Виявляється так можна, – дивується Наталія Гуменюк. – Ніби нічого не сталося. І тепер я ще крайньою вийду, бо все таки не здала ці гроші. Як ми писали раніше, після інциденту з класною керівницею у березні, син пані Наталії не хотів ходити до школи і вийшло так, що й досі там не був. Адже розпочалися весняні канікули, потім діти перейшли на дистанційне навчання, яке триває дотепер. Повернутися за парти учні Перепельницької школи мають аж після Великодня. Навчання мало відновитися нещодавно, але діти прийшли до школи лише на день, адже опалювальний сезон закінчився і в класах було холодно. Відтак навчання знову повернули на дистанційне.

Чтайте також:  Ігор Лікарчук: Незабаром в школах учням учителі будуть витирати не лише соплі...

Наталія Гуменюк намагається пояснити синові, що до школи потрібно ходити, що б там не було, бо він прийшов туди, щоб здобувати освіту. Жінка дуже сподівалася, що за те що її сина скривдили, винні понесуть відповідальність, але все обійшлося лише формальностями.

Джерело.


Повернутись вверх