facebook

Використовувати кожну ситуацію для навчання: як працюють дитячі садочки в Польщі

“Нова українська школа” продовжує збирати інформацію про стандарти дошкільної освіти різних країн. У цій статті – про Польщу.

 

Лейтмотив дошкільного стандарту Польщі, затвердженого ще 2017 року, – використання будь-яких ситуацій для навчання. Дорослі повинні сформувати безпечне та сприятливе для розвитку середовище, де дитина має змогу реалізувати свій природний потенціал до пізнання та дослідження дошкілля.

У цій статті читайте про:

освітнє середовище в польських садках;
як там мотивують дітей;
що вивчають дошкільнята.
Мета дошкільної освіти в Польщі – “підтримати загальний розвиток дитини”, у результаті чого вона досягає відповідного рівня дорослішання, коли може розпочати навчання в початковій школі. Основними “інструментами” дошкільної освіти тут вважають піклування, виховання та навчання.

Вихователям рекомендують використовувати будь-яку ситуацію, що складається в дитячому колективі, для навчання: вживання їжі, гігієнічні процедури, одягання й роздягання, організація свят, екскурсії, час для відпочинку та природа цього відпочинку.

ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ
Середовище дитячого закладу має стимулювати дитину до різної діяльності. У польських садочках мають бути постійні (конструювання, читання, музика, мистецтво тощо) та змінні (залежать від пори року, свят, спеціалізації садочку за наявності) осередки діяльності.

Обов’язковий елемент навчального простору – різноманітні іграшки, у тому числі тематичні, а також навчальні посібники. Доступ до таких матеріалів у дітей має бути необмеженим, оскільки вони стимулюють їх до самостійного пізнання та підвищують зацікавленість у навчанні, дослідженнях і експериментах.

Частина приміщення має бути пристосована до повноцінного відпочинку (ліжко, матрац, подушка, мат). Заклад повинен забезпечувати додаткове обладнання для дітей з інвалідністю, якщо такі є в садочку.

Садочкам також рекомендують мати в їдальнях столові прибори, щоби навчати дітей користуватися ними. Також діти можуть обирати страви (навчаючись вирізняти корисні властивості продуктів), брати участь у складанні меню.

МОТИВАЦІЯ ДО ПІЗНАННЯ
Вихователі повинні поважати потреби дітей, враховувати в повсякденній роботі їхні здібності, очікування, потреби висловлювати свої емоції.

Чтайте також:  Його величність середній бал: підсумки по-модному

Головний інструмент навчання в дошкільному закладі – гра. Діти зацікавлені в грі, це їхній природний стан. Тож використання ігор дає змогу досягти значних успіхів у навчанні. Наприклад, створення навчальних ситуацій, коли дитина зацікавлена у вивченні літер, приводить до гри на їхнє розпізнання. Це стимулює зацікавлення складнішими процесами, такими як читання та письмо.

Обов’язковий складник навчання – і рухові ігри-вправи. Вони стимулюють вдосконалення моторики та задовольняють потребу дитини в русі. Вихователям рекомендують проводити уроки художньої гімнастики з акцентом на вправах, що запобігають формуванню дефектів постави.

Сприятливе емоційне середовище для розвитку та навчання дитини забезпечується чітким розпорядком дня, що допомагає дитині в тому числі опанувати поняття часу й відчувати безпеку та захищеність.

Педагогам також рекомендують створювати умови для веселощів та гарного настрою, адже це сприяє комфортному самопочуттю дитини.

ЩО ВИВЧАЮТЬ ДІТИ
У польському стандарті значна увага приділена знанням та навичкам, які повинна мати дитина на момент переходу із дошкілля в початкову школу, щоби цей перехід був максимально комфортним для неї та її батьків.

Фізичний розвиток

Дитина здатна обслуговувати свої потреби, відповідно до вікових норм: здійснювати гігієнічні процедури, розпізнавати свої фізіологічні потреби та говорити про них.
Активно залучена до спільної рухової діяльності групи, а також здатна працювати самостійно.
Використовує іграшки та навчальні матеріали за призначенням.
Може виконувати базові фізичні вправи та слідкувати за своєю поставою, усвідомлює потребу у фізичних вправах, може регулювати активність та відпочинок.
Емоційний розвиток

Перед початком шкільного навчання дитина вже може розпізнавати свої та емоції й потреби інших людей, поважливо ставитися до інших.
Може просити про підтримку та допомогу, адаптуватися до нових умов.
Здатна контролювати власні емоції, наприклад, спокійно чекати своєї черги в грі.
Співпереживає іншим і дбайливо ставиться до тварин.
Соціальний розвиток

Чтайте також:  Пишуть твір на 2-3 речення, але це треба прийняти. 24-річна вчителька назвала проблеми сучасних школярів, які "живуть" у ґаджетах

Вихованці садочків мають відчувати свою приналежність до колективу (родини, групи, нації), а також розуміти власну цінність.
Дітей навчають поваги до дорослих та інших дітей, ввічливих форм спілкування.
Дитина має розуміти прийнятність своєї поведінки та її відповідність правилам соціуму, уміти комунікувати в колективі, грати за правилами.
Поважати свої та права, обов’язки й потреби інших людей.
Знати власні ім’я, прізвище й адресу.
Рекомендації щодо предметного навчання
Мова й мовлення

У дошкільному закладі дитина вчиться користуватися усною мовою, висловлювати свою думку, дискутувати, відповідати на запитання, пояснювати послідовність подій.
Розуміє ритміку рідної мови, розпізнає звуки та фонетику простих слів.
Букви й початкові навички читання також опановують у садочках, навчання відбувається у формі гри на основі розповсюджених побутових ситуацій.
Дитина вчиться самостійно проводити “лінгвістичні експерименти”, що полягають у створенні ситуативних жартів та активному слуханні.
Музика та образотворче мистецтво. Невербальне самовираження

У садках дітей повинні навчати й невербальному вираженню свого світосприйняття. Інструменти цього – танець, жести, міміка, конструювання та моделювання зі штучних і природних матеріалів, театральні постановки.
Окремо стандарт розглядає музику та образотворче мистецтво. Дітей варто стимулювати до експериментів із ритмом, голосом, звуками та рухами в ритмі музики. Вони мають розпізнавати зміни динаміки, темпу та висоту звуку. Дітей залучають до співу, музичної творчості, вивчення музичних інструментів, активного слухання, розпізнавання мелодій тощо.
Педагогам також рекомендують розвивати дітей у галузі образотворчого мистецтва – стимулювати експерименти з використанням фарб, крейди, олівців, маркерів і інших засобів. У таких експериментах також застосовувають елементи математичних символів та просторового мислення, що сприяє подальшому вивченню математики.
Математика і фінансова грамотність

Діти вивчають об’єкти за різними критеріями – розташування, кількість, форма, розмір, вага тощо. Проводять порівняння цих об’єктів та їхніх характеристик, на основі чого вчаться класифікації, об’єднання предметів у групи, виділення їхніх геометричних характеристик тощо.
Педагоги приділяють увагу експериментам, оцінюванню предметів – їхньої ваги, довжини та просторової орієнтації, використовуючи наявні та зрозумілі дітям “міри довжини”: руку, ногу, взуття.
Діти вчаться розпізнавати та використовувати цифри й виконувати прості арифметичні дії на складання та віднімання.
Використовують поняття часу та послідовності в грі (вчора, сьогодні, завтра, ввечері, влітку), у тому числі мають знати сезони та місяці року, дні тижня.
Також дітей навчають користуватися грошима, пояснюють основи фінансової грамотності. Тож вони згають номінали монет, як і для чого використовують гроші.
Громадянська та суспільна самоідентифікація

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого... Що сталося?

Випускаючись із садочка, діти повинні знати назву своєї країни та її столиці, розрізняти національні символи – герб, прапор та гімн. Вони також мають знати гімн і розуміти, як поводитися під час його офіційного виконання. Знають також і те, що Польща – це країна Євросоюзу.
Дітей із національних меншин мають ознайомити з офіційними символами своєї громади. Вихователі розповідають дітям польські легенди – національні та окремих регіонів.
Діти розуміються на професіях, які мають батьки та близьке оточення, можуть пояснити, у чому полягає їхня робота.
Іноземні та мови національних меншин

Одне із завдань дошкільного закладу – стимулювати зацікавлення дитини вивченням іноземних мов та бажання дізнаватися про культуру і традиції інших народів.
Іноземну мову, як і все інше, вивчають через гру. Педагогам рекомендують навчати дітей у повсякденних ситуаціях елементарних висловів та команд обраною мовою, використовувати іноземні слова в грі. Їм читають дитячі книжки, у тому числі вірші, пісні, завчають із дітьми їх напам’ять, використовують аудіовізуальні матеріали іноземними мовами.
Педагоги також повинні сприяти вивченню мови національних, якщо ця мова є рідною для дитини, – використовуючи слова та фрази в повсякденному спілкуванні з нею.
Вимоги щодо вивчення іноземних мов не стосуються дітей з особливостями ментального розвитку, інвалідністю.

Джерело.


Повернутись вверх