facebook

Як опанувати навичку письма за допомогою прописів

Як опанувати навичку письма за допомогою прописів

Створюємо прописи для малюків самостійно

Інформує Всеосвіта.

Прописи – невід’ємний етап на шляху оволодіння навичкою письма. З їхньою допомогою учні, з одного боку, розвивають рухову навичку, що базується на докладанні м’язових зусиль, а з іншого – саме у процесі письма відбувається перекодування одиниць мови у графічні символи та їхнє осмислення.

На жаль, на сьогодні у початковій школі навчанню каліграфічному письму виділяється зовсім небагато часу. Однак варто пам’ятати, що невідпрацьована навичка правильного написання на початковому етапі формування письма може призвести до складнощів з навчанням у подальшому. Щоб запобігти виникненню подібних проблем та напрацювати правильне написання букв на автоматичному рівні, допоможуть додаткові заняття з прописами.

Які етапи оволодіння навичкою письма

Опанування письма – перш за все, графічна навичка. Відповідно її напрацювання відбувається в результаті систематичного виконання певних вправ, з поступовим ускладненням їхнього рівня у декілька етапів.

  • Розвиток дрібної моторики. Це найперший етап, у ході якого відбувається підготовка руки до письма під час малювання, складання найпростіших фігур орігамі, роботи з кубиками, виконання вправ Монтессорі, ліплення та інше.
  • Постановка руки. Це більш складний етап у ході напрацювання навички письма. Зверніть особливу увагу на те, як дитина тримає ручку чи олівець під час малювання, штрихування та розфарбовування.
  • Робота з прописами. На цьому етапі спершу потрібно відпрацювати написання окремих елементів, а потім букв, орієнтуючись на їхній пунктирний контур.
  • Написання прописних букв. Це завершальний етап, коли відбувається відпрацювання та закріплення опорних навичок письма.
Чтайте також:  В Україні скасують 11-річне навчання у школі і відправлять половину учнів до ПТУ

Правила роботи з прописами

Перш ніж, переходити до написання літер, відпрацюйте з дитиною написання всіх елементів, з яких складаються букви – риски, гачки, закруглення тощо.

 

Перед відпрацюванням навички написання кожної з літер, проаналізуйте разом з дитиною, з яких саме елементів складається кожна буква. Доведено, що швидкість засвоєння літер зростає, якщо учень усвідомлює, що її складові елементи він вже бачив та вміє писати.

Більше безкоштовних завдань можна завантажити на ресурсі «Розвиток дитини».

Показуйте та закріплюйте правильний напрямок та відповідну послідовність написання букв. Найпростіше та найзручніше відпрацьовувати цю навичку можна шляхом проведення пальчиком по контуру літери.

Більше цікавих та безкоштовних завдань для учнів початкової школи можна знайти наeduc.com.ua.

Як створити прописи самостійно

Скористайтесь автоматичним генератором для створення прописів. Із його допомогою ви можете згенерувати як окремі букви, так і склади, слова, словосполучення чи цілі речення.

На ресурсі «Розвиток дитини» сервіс генерації прописів безкоштовний. Із його допомогою ви можете створювати друковані шаблони як кирилицею, так і латиницею. Їх можна використовувати для вивчення як української, так й іноземних мов.

Джерело.


Повернутись вверх