facebook

ЗНО – не показник якості шкільної освіти, на його результати впливає, зокрема, й заможність родини, – Сергій Горбачов

ЗНО – не показник якості шкільної освіти, на його результати впливає, зокрема, й заможність родини, – Сергій Горбачов

Загальна тенденція полягає в тому, що дитина, батьки якої мають гроші на репетиторів, отримає вищі бали за іспити, наголошує освітній омбудсмен.

Інформує Всеосвіта.

Зовнішнє незалежне оцінювання не є індикатором якості шкільної освіти, адже його результати залежать від багатьох чинників, зокрема, й від заможності родини. Про це заявив освітній омбудсмен Сергій Горбачов в інтерв’ю порталу «Главком».

ЗНО – це дуже важлива, абсолютно необхідна процедура, яка гарантує рівні права на доступ до вищої освіти. Але результат ЗНО не є і не може бути вирішальним чи – тим більше – єдиним показником якості конкретної школи, – наголосив Горбачов.

Як приклад він запропонував порівняти результати олімпійської команди з легкої атлетики та районної збірної. Звісно ж, загальні бали будуть вищими в олімпійської, адже її спортсмени пройшли жорстокий відбір – відповідно, тут діють інакші критерії, ніж під час відбору до інших команд.

Дуже часто показники ЗНО високі не тому, що школа або ліцей так класно працюють, а тому, що вони до свого 10-го класу беруть лише учнів, у яких немає оцінок, нижче 10-и. Тобто вони на вході відсіюють тих, хто матиме гірші результати ЗНО. Я знаю випадки, коли дитину, яка не відповідає умовам ліцею і «може зіпсувати результати ЗНО», просто «виживають» з ліцею, – зазначив освітній омбудсмен.

Чтайте також:  Діти повертаються в Україну: Винницький спростував міф про "кращу" закордонну освіту і назвав кількість вступників у 2024 році

Він додав, що це непогано, коли в ліцеї навчаються лише обдаровані діти – увесь світ так живе. Зрештою, академічна школа повинна бути для тих, хто хоче вчитися і показав, що може вчитися.

Однак треба мати на увазі, що великий вплив на результати ЗНО має заможність родини. Загальна тенденція полягає в тому, що якщо у родини є гроші на репетиторів, то бали за ЗНО у дитини цієї родини статистично будуть вищі, – акцентував Горбачов.

Нагадаємо, що цьогоріч Верховна Рада ухвалила рішення скасувати не лише #ДПА для 4-х та 9-х класів, але й ДПА у формі #ЗНО для випускників. У такий спосіб хочуть скоротити кількість учасників, які складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання для вступу у виші, і, відповідно, зменшити ризики поширення коронавірусу.

Джерело.


Повернутись вверх