facebook

В Україні планують створити Центр дитячого правосуддя для дітей, які постраждали від сексуального насильства

В Україні планують створити Центр дитячого правосуддя для дітей, які постраждали від сексуального насильства

Всього в країні хочуть побудувати близько 100 подібних установ.

Інформує Всеосвіта.

Україні хочуть створити перший Центр дитячого правосуддя, який допомагатиме дітям, постраждалим від сексуального насильства.

Про це розповів уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба, повідомляє РБК-Україна.

Кожна п’ята дитина в Україні стає жертвою різних форм сексуального насильства. У більшості випадків кримінальні справи не порушуються або не закінчуються обвинувальними вироками. При цьому діти відчувають додаткові психологічні травми, бо неодноразово допитуються правоохоронцями, – наголосив Кулеба.

Він пояснив, що цю проблему можна розв’язати саме шляхом створення Центру дитячого правосуддя. Перший такий заклад планують запустити у державній резиденції «Конча-Заспа» під Києвом, а всього в Україні хочуть побудувати близько 100 центрів.

Дуже хотілося б вже через пів року запустити цей Центр. У президента є велике бажання, щоб така модель запрацювала в Україні, – зазначив Кулеба.

В Офісі генерального прокурора також підтримують цей проєкт, однак конкретні терміни запуску установи поки що не називають. Крім того, важко визначити орієнтовну кількість дітей, які там знаходитимуться:

Ми не можемо прогнозувати кількість жертв, а також тих, хто погодиться на поміщення в Центр. Зараз ми фокусуємося на Київській області з американською моделлю і в середньому розраховуватимемо на можливість надавати допомогу близько 200 дітям на рік, – повідомив заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов.

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

Він додав, що у цій установі постраждала дитина перебуватиме стільки, скільки необхідно для надання першочергової медичної та психологічної допомоги. Лише після цього з неповнолітнім проводитимуться слідчі дії. Це може тривати як кілька годин, так і кілька днів.

Джерело.


Повернутись вверх