facebook

Хабарі за дипломи та дисертації: в Україні створили платформу про корупцію в освіті

Хабарі за дипломи та дисертації: в Україні створили платформу про корупцію в освіті

Нещодавно журналістка Олеся Яремчук опублікувала власну історію корупцію в процесі захисту дисертації. Після розголосу матеріалу активісти створили в Україні громадську ініціативу та платформу про корупцію в освіті.

Джерело:

24 канал
Проєкт OsvitaLeaks збиратиме історії про факти корупції в освіті, а також фіксуватиме факти академічної недоброчесності у закладах вищої освіти.

На сторінці проєкту у фейсбук зазначено, що до його створення долучилися фахівці з різних сфер: науковці, викладачі, журналісти, працівники ІТ-галузі.

Вас схиляли заплатити хабар під час вступу до вишу, складання заліку чи іспиту? Ви не могли захистити курсову, дипломну роботу, кандидатську чи докторську дисертацію через корупцію? Розкажіть нам свою історію,– написали автори проєкту.

Чи буде це анонімно? Людина, яка поділиться власною історією, яка пов’язана з корупцією в освіті, може:

  • зберігати анонімність,
  • відкрити ім’я та прізвище для загалу,
  • зробити видимими ім’я та прізвище лише для модераторів сайту.

Як розповісти власну історію
Зайдіть на сайт Osvitaleaks та клацніть “Розпочати”.
Виберіть файли, які хочете передати на сайт. Вашу історію треба описати у подробицях та завантажити у форматі Word, Google Docs чи PDF з іншими доказовими файлами (це можуть бути документи, аудіоз, фото, відео тощо)
Заповніть віконце “Ваша електронна скринька”. Ваша е-пошта не буде оприлюднена.
Заповніть віконце “Ім’я або псевдонім”. Вкажіть ваше справжнє ім’я або ж вигадане, якщо хочете залишитися анонімом.
Вкажіть прізвище, місце роботи та посаду фігуранта/ки вашої справи. Усі докази та розповіді експерти будуть систематизувати та сортувати.
Коротко опишіть про що ваша історія (до 1000 знаків). Це все, що потрібно зробити. Після цього ваші дані та файли у безпеці. Вони зберігаються на захищених хмарних серверах, тобто їх не знайшли правоохоронні органи.
Зазначимо, що ваші дані та файли ніколи не будуть опубліковані без вашої згоди. Також без вашого відома їх не будуть передавати у правоохоронні органи. Окрім того, корупціонери згодом будуть покарані.

Чтайте також:  За яких умов можна призупинити дію трудового договору?

Що відомо про історію журналісти Олесі Яремчук: коротко

  • Письменниця та журналістка Олеся Яремчук у своєму матеріалі для “Української Правди” розповіла, як в одному з українських університетів з неї вимагали гроші за захист кандидатської дисертації.
  • “Виявляється, що потрібно платити по 100 доларів трьом експертам за роботу і опонентам. Окрім того, аспірант має зробити фуршет на 20 осіб, має заплатити за розсилку автореферату”, – сказала Олеся Яремчук.
  • Загалом Олеся віддала приблизно 3 тисячі доларів, але її знайомі аспіранти казали, що це може бути і 5 тисяч чи навіть більше.
  • За п’ять днів пост у фейсбук на її сторінці з посиланням на матеріал набрав більше двох сотень поширень, а в коментарях користувачі розповіли про схожий досвід захисту своїх наукових робіт в українських вишах.

Джерело.


Повернутись вверх