facebook

Освітяни хочуть скасувати норму про 175 навчальних днів у школі: що кажуть експерти

Освітяни хочуть скасувати норму про 175 навчальних днів у школі: що кажуть експерти

На офіційному сайті Президента України з’явилася петиція з пропозицією вилучити з закону норми щодо тривалості освітнього процесу не менше 175 навчальних днів. Освітній експерт Володимир Онацький пояснив, чому підтримує ініціативу.

Джерело:

Офіс Президента
Скільки має тривати навчальний рік у школі? Згідно з законом, навчальний рік у школах розпочинається 1 вересня, триває не менше 175 навчальних днів і закінчується не пізніше 1 липня наступного року.

Станом на 12:00 21 квітня петицію підписало понад 450 людей. Окрім зменшення кількості навчальний днів, автори петиції просять доповнити закон такими положеннями:

  • навчальні заняття закінчуються в останню п’ятницю травня святом “Останнього дзвоника”;
  • для учнів 9 та 11 (12) класів навчальні заняття закінчуються за три дні до початку ДПА, але не пізніше останньої п’ятниці травня;
  • у перших класах у перший навчальний тиждень проводиться – три уроки, у другий – чотири, з третього тижня – всі уроки відповідно до навчальної програми;
  • для учнів перших класів проводяться додаткові канікули у лютому місяці.

Освітній експерт Володимир Онацький у фейсбуці підтримав петицію щодо скасування норми про 175 робочих днів. Він вважає таку норму “мертвою” і впевнений, що її потрібно прибрати із законодавства.

Чтайте також:  70% дітей-переселенців навчаються онлайн: психологиня попередила батьків про наслідки. Чому важлива соціалізація

Як з’явилася норма про 175 навчальних днів
За словами Онацького, цей закон готував уряд Гройсмана-Гриневич, але він не встиг пройти всі етапи опрацювання до того, як змінилася влада.

І при новому уряді депутати продовжили роботу над законом й почали вносити свої правки, однією з яких була пропозиція, що навчальний рік “триває не менше 193 навчальних днів”,– сказав експерт.

Він наголосив, що свою ідею нардепи обґрунтовували тим, що шкільні канікули тривалістю три місяці негативно впливають на навчальні результати учнів і їх необхідно скоротити, тим самим зменшивши тижневе навантаження на учнів.

Саме тоді у законі з’явилася норма про 175 робочих днів. Володимир Онацький зазначає, що ця норма не прикра помилка, а свідоме бажання окремих депутатів скоротити шкільні канікули.

Чому цю норму варто прибрати
“Тижневе навантаження учнів у зв’язку з продовженням навчального року ніяк не змінилося. Діти, як були перевантажені, так і залишились. У нас чомусь вважається, що учні мало навчаються. Це – неправда”, – ствердив Онацький.

Експерт розповів, що, починаючи з першого класу, діти навчаються більше, ніж це передбачено навантаженням. У всіх класах учні мають щонайменше на 3 уроки більше щотижня.

Отже, навіть першачки навчаються на 105 уроків більше, ніж гранично допустимо, а 105 уроків у перших класах – це майже 25 робочих днів. У старших класах навантаження за межами гранично допустимого ще більше,– наголосив Онацький.

Чтайте також:  Чи замінять професійні ліцеї у старшій школі навчання у профтехучилищах

Освітній експерт переконаний, що саме через це діти виснажені і погано засвоюють знання. Адже перевантаження учнів не призведе до кращого засвоєння знань та збереження здоров’я.

До слова, ходять чутки, що цього року через карантин навчальний рік у школах за потреби можуть продовжити. Освітній омбудсмен Сергій Горбачов запевнив, що таке рішення окремо ухвалюватиме місцева рада.

Джерело.


Повернутись вверх