facebook

$200 млн на поліпшення вищої освіти в Україні: Світовий банк у травні розгляне проєкти

$200 млн на поліпшення вищої освіти в Україні: Світовий банк у травні розгляне проєкти

Для оптимізації величезної мережі вишів потрібна подальша агрегація університетів й оптимізація їхньої географічної зони охоплення.

Інформує Всеосвіта.

Рада директорів Світового банку до порядку засідань на травень 2021 року включила два проєкти для України: 5 травня – щодо поліпшення вищої освіти на $200 млн і 27 травня – щодо підвищення мобільності у Києві на $37,67 млн. Про це повідомляється на сайті Інтерфакс-Україна.

Перший проєкт реалізовуватиме #МОН й розрахований він на шість років, а другий реалізовуватиме #КМДА.

У документах до першого проєкту зазначається, що з урахуванням населення, яке скорочується й створює проблеми для фінансової стійкості і якості послуг, мережа з 231 державного вишу (загалом в Україні 327 вишів) є занадто великою та неефективною.

В Україні близько 60% академічних вишів навчають менше ніж 5000 студентів, а в державних коледжах та технікумах, яких також понад 300, у середньому навчається близько 550 студентів.

Юридично МОНу підпорядковано більшість вишів і коледжів/технікумів (майже 75%) в Україні.

У Світовому банку зазначили, що для оптимізації величезної мережі вишів, Уряд визначився з необхідністю створення стимулів з використанням підходу «знизу-вгору», і за останні роки їхня кількість скоротилася на 25%, включно з коледжами та галузевими технікумами.

Чтайте також:  Чи буде НМТ обов’язковим для вступу? Суттєві зміни у порівнянні з минулим роком

Зокрема, ще потрібна подальша агрегація університетів із диференціацією та диверсифікацією їхніх типів (таких як дослідні, професійні, викладацькі) й оптимізація їхньої географічної зони охоплення. А для того, щоб ефективно провести такі заходи з залученням самих вишів, необхідні інституційні аудити для кожного з них.

Відзначив Світовий Банк і низьку прозорість системи та поганий зворотний зв’язок: 85% молоді планують отримати вищу освіту, однак цей високий попит погано зображається на інформації про доступні варіанти освіти та на результатах працевлаштування, залишаючи студентів та їхні сім’ї у невіданні під час ухвалення важливого рішення щодо переходу до вищої освіти.

Джерело.


Повернутись вверх