facebook

Ідеї для тематичних днів у початковій школі. Міжпредметна інтеграція

Ідеї для тематичних днів у початковій школі. Міжпредметна інтеграція

Інформує Всеосвіта.

Залучення міжпредметної інтеграції у процес навчання розвиває в дітей мотивацію до пошуку та засвоєння нових знань, набуття нових умінь і навичок, допомагає краще визначати навчальну мету, завдання та способи їх досягнення, вчить оцінювати власні результати. З цією метою ми можемо застосовувати тематичні дні, про які нам розповість вчителька початкових класів Владислава Кос. Вона поділиться порадами як швидко та легко підготувати тематичний день з підключенням міжпредметної інтеграції.

Що таке “тематичні дні”?

Тематичні дні передбачають поєднання блоків знань із різних навчальних предметів навколо однієї теми з метою всебічного розвитку. Учні під час таких уроків мають різноманітні види діяльності. Вчитель продумує етапи уроку, щоб вони були не лише методично правильними, а й готували до наступної теми. Тому матеріал треба підбирати так, щоб всі уроки тематичного дня використовували наочність, фотозони, цікаві матеріали та різні форми роботи. Дуже важливо також створити атмосферу, пов’язану з тематичним днем. Саме тому вчитель має підготуватись до цього заздалегідь. Владислава Кос пропонує різні варіанти того, як саме можна проводити тематичні дні з дітьми.

30 вересня — Всесвітній день бібліотек

У цей день пропонується білінгвальний урок з вчителем англійської мови на тему “Найцікавіші бібліотеки світу”. На уроці української мови ви можете з дітьми розробити паспорт будь-якої книжки, а також разом з бібліотекарем навчити дітей правил користування книжками в бібліотеці та розповісти про те, як заповнювати формуляр читача. Окрім того, ви можете розробити квест з використанням QR-кодів. Наприклад, на сторінках книжок може бути закодований певний вислів або прислів’я.

14 жовтня — День козацтва

Владислава Кос пропонує розробити інтегрований зошит, який допоможе вам у реалізації цього тематичного дня. Ви можете обговорити будь-яку легенду, яка доцільна до дня козацтва, зробити розбір фразеологізмів, прислів’їв, створити символ гетьманської влади — булаву на уроках ЯДС.

16 жовтня — Всесвітній день харчування

Наше завдання в цей день — наголосити на темі здорового харчування. На уроках математики можна заповнити мірну таблицю, на уроках української мови — провести дебати “Шкідливо, але смачно”.

28 грудня — День українського кіно

Вчителька пропонує пов’язати цей день з початком зимових свят. Можна згадати історію кінематографу, розібрати види кіно, створити пластилінові мультфільми. Старшим дітям можна запропонувати створити коротке відео, де вони розкажуть про зимові свята та привітають оточуючих.

22 січня — День соборності України

Ми згадуємо з дітьми про ланцюг єдності та створюємо його самостійно. Спікерка пропонує дати дітям на уроках української мови на звуковий аналіз такі слова як “єдність”, “незалежність”, “воля” та “соборність”. Також можна створити самостійно на папері карту України, позначити там обласні центри та домалювати певні елементи, пов’язані з цією темою.

5 лютого — Всесвітній день читання вголос. День Гаррі Поттера.

Спікерка пропонує з дітьми описати зовнішні ознаки героїв “Гаррі Поттера” за картинками, а після перегляду фільму або прочитання книжки описати внутрішні риси, згадати про лікарські рослини. Також можна зшити дітям накидки до цього дня, аби всі діти були в певному дрес-коді.

25 лютого — День Лесі України

У цей день пропонується читання поезій різними мовами світу (для старших дітей), робота з картою: згадайте місто Луцьк, Луцький замок. Також можна переглянути з учнями серію відео “Книга-мандрівка. Україна”, яка дуже подобається дітям.

22 березня — Всесвітній день води

У цей день спікерка пропонує проводити багато різних дослідів за допомогою інтеграції зі вчителями біології, хімії, фізики та географії. Наприклад, можна подивитись з дітьми скільки коштує найдорожча пляшка води, обговорити властивості прісної та солоної води, водний баланс людини, а також відвідати музей води.

22 березня — День Землі

Найкраще проводити уроки в цей день на свіжому повітрі: це може бути ліс або парк. Ми говоримо з дітьми про проблеми екології та взагалі нашу планету Земля. Можна також запропонувати дітям створити “Щоденник спостережень”, в який вони будуть записувати ті весняні зміни, які вони помітили за час перебування в парку.

15 травня — День Європи

Для домашнього завдання діти заздалегідь отримують “квиток” на літак, на якому зображено в яку країну вони можуть полетіти та їм потрібно буде відтворити прапор цієї країни (наприклад, створити його з пластиліну). Протягом тижня ви знайомите дітей з країнами Європи, читаєте вірші або пісні іноземними мовами, які вивчають діти і так далі.

Як зазначає Владислава Кос, тематичні уроки об’єднують блоки знань із різних навчальних предметів, тем навколо однієї проблеми з метою інформаційного та емоційного збагачення, сприймання, мислення, почуттів учнів. Ті ідеї, які ми пропонуємо в тематичних днях із залученням міжпредметної інтеграції всебічно розвивають дітей завдяки дослідженню однієї теми через кілька точок зору та мотивують їх до навчання.

Джерело.


Повернутись вверх