facebook

Норма про 175 навчальних днів має зникнути із законодавства назавжди, – освітній експерт про тривалість навчального року

За словами Володимира Онацького, законодавство у сфері загальної середньої освіти потребує термінових змін.

 

Узаконі України «Про повну загальну середню освіту» йдеться про те, що освітній процес у ЗЗСО має тривати не менше 175 навчальних днів – тобто, з 1 вересня і фактично до 1 липня. На практиці ж ця норма майже ніколи не виконується, адже уроки традиційно закінчуються в останню п’ятницю травня. Освітній експерт Володимир Онацький вважає таку норму «мертвою» і впевнений, що її потрібно назавжди прибрати із законодавства.

Хочу зупинитися на статті 10 Закону України «Про повну загальну середню освіту». Варто зазначити, що ця стаття була практично скомпільована з окремих абзаців статті 16 закону 1999 року. Чиновники, переписуючи її в закон у 2019 році, навіть не проаналізували, як і чому вона змінювалась, – наголосив Онацький на своїй сторінці у фейсбуці.

Наразі у законодавстві прописана така вимога: «Освітній процес у закладах загальної середньої освіти організовується в межах навчального року, що розпочинається у День знань – 1 вересня, триває не менше 175 навчальних днів і закінчується не пізніше 1 липня наступного року». Це означає, що навчальні заняття мають бути в червні, тобто діти повинні відпрацювати ті дні, на які припадають державні свята: День захисника України, Різдво, 8 Березня, 1 Травня, 9 Травня, Пасху.

Чтайте також:  Коли почнуться і закінчаться літні канікули в українських школах

Проте, не було в нашій історії ще такого, щоб навчальні заняття проводились у червні. Це обумовлювалось тим, з одного боку, що в літню пору організовувались літні приміські табори і переважна більшість діток перебувала там, де їхній розвиток та виховання були під наглядом педагогів, а з іншого боку, тримати дітей у спеку, що перевищує 30 градусів, у приміщеннях без кондиціонерів – це знущання, – пояснив освітній експерт.

Він нагадав, що у законі 1999 року «Про загальну середню освіту» був пункт 2, де зазначалось, що «тривалість навчального року в загальноосвітніх навчальних закладах I ступеня не може бути менше ніж 175 робочих днів, а у навчальних закладах II-III ступенів – 190 робочих днів». Знадобилось 11 років, щоб ця норма із закону зникла. Однак у 2019 році цю правку внесли у закон «Про повну загальну середню освіту».

Так буває, що в законодавстві є «мертві» норми – всі це розуміють і не вимагають їх виконання, обходяться звичаєм, традицією. Норма каже, що заняття мають бути у червні, а життя стверджує, що уроки повинні закінчитися в останню п’ятницю травня. Не потрібно чиновникам бігати по школах, примушуючи директорів у літню спеку проводити заняття для учнів, не потрібно насилувати дітей, проводячи по 7-8 годин у класах, де просто можна втратити свідомість, не потрібно примушувати батьків писати записки про те, що виникли сімейні обставини й діти не будуть відвідувати школу… І головне – не треба освітян штучно роботи порушниками законодавства, – акцентував Онацький.

Чтайте також:  Про “батьківські збори” з погляду закону: обовʼязковість відвідування та теми для обговорення

За його словами, законодавство потрібно змінити у такий спосіб, щоб норма про 175 робочих днів зникла назавжди. Натомість повинні з’явитися такі положення у законі:

навчальні заняття закінчуються в останню п’ятницю травня, окрім 9 та 11(12) класів, які закінчують навчатися за три дні до початку Державної підсумкової атестації;

у перших класах у перший навчальний тиждень проводиться – три уроки, у другий – чотири, з третього тижня – всі уроки відповідно до освітньої програми;

для учнів перших класів проводяться додаткові канікули у лютому.

Школа – це живий механізм, тут все має підкорятися життєвій логіці, турботі про здоров’я дітей. Тут не потрібні чиновники, які примудряються з минулого тисячоліття притягти граблі й змушувати всіх на них танцювати.

Джерело.


Повернутись вверх