facebook

Замість скасованої ДПА потрібно запровадити у школах перевідні та випускні екзамени, – Лікарчук

Державну підсумкову атестацію у формі ЗНО 2021 для випускників скасовано.

Інформує Всеосвіта.

Державну підсумкову атестацію у формі ЗНО 2021 для випускників скасовано. Однак, ухвалюючи таке рішення, необхідно запроваджувати у школах перевідні та випускні екзамени. Так вважає ексочільник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

На своїй фейсбук-сторінці він написав, що ДПА як форма узагальнення і контролю є вкрай неефективною та безглуздою.

Система освіти від цього рішення абсолютно нічого не втрачає. Але освітній процес не може ефективно існувати без такої важливої складової як перевірка, узагальнення та аналіз результатів. Коли ми забираємо цю складову, освітній процес втрачає сенс, що, власне, сьогодні й відбувається, – зазначив освітній експерт.

Він додав, що ситуацію загострює дистанційне навчання, що передбачає великий обсяг самостійної роботи. Ефективність такого навчання без належного зовнішнього контролю завжди буде сумнівною через відсутність належної мотивації.

Було б логічним, скасовуючи ДПА, прийняти рішення про запровадження в школах перевідних та випускних екзаменів, від яких у світових освітніх системах ніхто не відмовлявся. Змінювали лише форму і методику проведення, але сутність залишалася і є незмінною: контроль, узагальнення, аналіз. У перекладі з латини слово «екзамен» означає стрілочки, вектор (куди прийшли, що здобули). Коли є вектор, людина знає, що робити, – зазначив Лікарчук.

Чтайте також:  В українських школах можуть запровадити новий предмет

Ексочільник УЦОЯО вважає, що повернення до перевідних та випускних іспитів у загальноосвітніх школах означає таке:

  • Форму проведення екзаменів обирає школа, а їхній зміст визначає МОН.
  • Результати екзаменів не обов’язково повинні бути позитивними. Учні, які не склали іспити, не переводяться до наступного етапу навчання. Щодо випускників, то в атестаті для таких має бути зазначено: «екзамен не склав». Якщо для власника атестата це критично, то нехай складає ЗНО.
  • Жодних звітів шкіл перед чиновниками про те, як учні склали екзамени, бути не може. Це справа закладу освіти і лише його. Дуже важливо, що результати екзаменів не повинні бути підставою для оцінки роботи вчителя. Це є оцінка роботи учнів.
  • Екзамени мають складати всі учні, завершуючи кожен етап навчання. Без будь-яких звільнень, перенесень, тощо.
  • Екзамен у школі приймає не лише той учитель, який навчав цього учня, а й інші педагоги.

Упевнений, що повернення до системи перевідних та випускних іспитів буде суттєвим внеском у поліпшення якості загальної середньої освіти. А для тих, кому дуже хочеться поміркувати про можливе «перевантаження» учнів, раджу подумати над тим, чи можна досягти будь-чого, не докладаючи зусиль, – підсумував Ігор Лікарчук.

Детальніше про позицію Ігоря Лікарчука щодо ДПА ви можете прочитати тут.

Чтайте також:  "Ми остання країна в Європі": заступник очільника МОН назвав вагому причину, чому Україні треба перейти на 12-річну систему освіти

Нагадаємо, що, окрім ДПА у формі ЗНО 2021 для випускників, скасовано й проходження ДПА для учнів, які завершують здобуття початкової (4-ті класи) та базової загальної середньої (9-ті класи) освіти.

Джерело.


Повернутись вверх