facebook

Грошей немає — треба здати: побори в сезон шкільних ремонтів

Коли органи місцевої влади заявляють, що коштів на те чи те для школи не виділено, батькам не треба тягнутися відразу до гаманця, — каже юрист.

У школу не ходиш через карантин, а внески плати. З такою ситуацією стикаються батьки в закладах освіти. Хоча освіта в Україні офіційно безкоштовна, значна частина фінансування навчальних закладів все одно відбувається коштами батьків.

Вже здали на ремонт кабінету 800 грн. Міняємо ленолеум, переклеюємо шпалери, ставимо нові панелі. Здали по 50 грн на червоні краватки (в нашій школі хлопчики і дівчатка носять червоні краватки). Окірм цього змушують придбати однакову канцелярію, – звертаються батьки до ГО “Батьки SOS”

Чи зобов`язані батьки усе оплачувати і що з цього приводу говорить закон, розповівюрист ГО “Батьки SOS” Роман Бондаренко в студії “Сніданок з 1+1”.

Закон говорить про те, що повна загальна середня освіта є безкоштовною і саме держава має забезпечити доступність і безоплатність. Батьки не зобов`язані ні за що платити. Коли органи місцевої влади заявляють, що коштів на те чи те для школи не виділено батькам не треба тягнутися відразу до гаманця. Варто постійно звертатися до директора освітнього закладу, до цієї ж місцевої влади. Школа не стає раптово не придатною до навчання і не виявляється потреба у ремонті перед першим вересня, – зазначає юрист.

Також Роман додає, що ремонтні роботи чи інші закупівлі можна запланувати за 2-3 роки і закласти в кошторис завчасно. Батькам бажано цікавитися своїм майбутнім кабінетом вже весною, щоб був час для обговорення з директором щодо  фінансування і ремонтних робіт.

Утримання закладів освіти, це відповідальність місцевої влади, а не батьків. А роль батьківських комітетів не в тому, щоб вибивати гроші з батьків, а щоб об`єднуватися з адміністрацією шкіл і вимагати фінансування від влади, – пояснює Роман Бондаренко.

Також варто знати, що існування батьківських комітетів не передбачено жодним нормативним документом чи актом і їх діяльність є самопроголошеною.

Що радить юрист для тих, хто дійсно хоче допомогти школі фінансово:

Я б радив користуватися казначейськими рахунками. Кошти, які перераховані на казначейський рахунок фактично стають державними і тоді треба проводити тендери, підписувати договори з підрядниками. Тобто, обіг коштів стає прозорим і законним.

Куди звертатися, якщо змушують здавати кошти:

  1. Класний керівник.
  2. Директор освітнього закладу.
  3. Органи управління освіти.
  4. Освітній омбудсмен.
  5. Поліція.

Чтайте також:  Майже третина педагогів мають низьку мотивацію до роботи: дослідження

Джерело.


Повернутись вверх