facebook

Чи доречне заучування дітьми у школі правил, дат і визначень? Освітній експерт про систему освіти

Час середньовічної навчальної програми вже пройшов і через те, що вона не оновлюється школярам стає нудно навчатися, зазначив Володимир Співаковськ

Інформує Всеосвіта.

Сучасні школярі змушені заучувати багато зайвої інформації, яка у подальшому житті їм може й не знадобитись: дати історичних подій, імена та роки життя історичних персонажів, чисельність військ, чисельність населення, правила орфографії та синтаксису, географічні назви тощо, – варто визнати, що вся система контролю сучасної школи спрямована на перевірку саме цих знань.

У результаті поза увагою залишаються тонші навички та компетенції, такі як: вміння орієнтуватися в інформаційних ресурсах, критичне мислення, здатність знаходити оптимальне рішення в задачах з браком інформації, вміння відрізняти факти від інтерпретацій.

Водночас шкільною системою не заохочується формування активно і відповідально розумної людини, яка може самостійно визначати знання та набувати навички, які їй потрібні.

Які предмети та дисципліни та наскільки має знати дитина по закінченні середньої школи?

Якими якостями та компетенціями повинна володіти дитина по закінченні середньої школи?

Як одне пов’язано з іншим, що є первинним та чи не витікає одне з іншого автоматично?

Своїми думками щодо цих питань поділився президент корпорації «Гранд» Володимир Співаковський.

Які предмети й дисципліни має знати дитина по закінченню середньої школи?
Володимир Співаковський вважає, що час середньовічної навчальної програми вже пройшов і через те, що вона не оновлюється школярам стає нудно навчатися. За його словами знання повинні поділитися у пропорції 50:50.

Чтайте також:  Коли освітяни зрозуміють, що примітивізм – це не професіоналізм?

Перша пропорція – це фундаментальні знання, які створило людство і володіти якими повинна будь-яка освічена людина.

Друга пропорція – нові сучасні знання по роботі з інформацією, глобалізацією економіки, доповненою реальністю, штучним інтелектом, блокчейном, біотехнологіями, відновлюваній енергетиці, соціальним мережам, клонуванню.

Світ знань у 21 столітті історично переінтегрувався і тепер для кожного учня та його батьків у першу чергу має значення відповідь на питання: навіщо навчатися? Тому що для кожної відповіді тепер розробляються індивідуальні траєкторії комплектів знань для кожного учня.

Володимир Співаковський підкреслює, що уже багато учнів розпочинають самостійно складати свої навчальні програми відповідно до того, ким вони хочуть бути – і це сьогодні новий мейнстрим у світових освітніх системах.

Якими якостями та компетенціями повинна володіти дитина?
У моєму переліку таких якостей і компетенцій 100, у батьків аж очі розбігаються від такої кількості особистісних властивостей та властивостей характеру. Тому кожна дитина тепер може відбирати набір тих якостей, які вона хоче у собі розвинути, – зазначає президент корпорації «Гранд».

Що стосується самого списку «100», то крім відомих формулювань, у ньому є багато потрібного й корисного, що не часто потрапляє у поле зору людей, наголошує Співаковський.

Чтайте також:  Потрібен механізм для зарахування стажу вчителям, які наразі працюють за кордоном, - Ірина Верещук

Як одне пов’язано з іншим, що є первинним та чи не витікає одне з іншого автоматично?
Світова спільнота дуже завзято кинулася освоювати soft skills. Але це, скоріше, від відчаю, бо «тверді знання» несподівано перестали показувати свою високу ефективність, зазначає Співаковський:

Маятник різко хитнувся від знань у сторону компетенцій, які освоювати набагато легше, ніж фундаментальні знання. І ми втратили обидві ці цінності: перестали вивчати фундаментальні знання, а компетенції навчилися тільки перераховувати, не маючи ніяких інструментів і технологій їх освоювати.

Досить запитати: де вчать знаменитому критичного мислення, емпатії, цілеспрямованості, вмінню вчитися, вибору пріоритетів, фільтрації інформації, і ще 100 за потрібне навичок і умінь? Ніде.

Володимир Співаковський підсумовує, що замість того, аби займатися розробками цих технологій, які мають попит, у нас розгорнулося цілий рух по написанню дисертацій на тему: Що ж таке компетенції і чим вони відрізняються від компетентностей? А також чи є знак рівності між словами “компетенції” і “знання”. І поки вчені бурхливо сперечаються, діти продовжують залишатися некомпетентними.

Джерело.


Повернутись вверх