facebook

Людвіга Цуркан: Діти і вчителі втомилися від дистанційного навчання

Людвіга Цуркан: Діти і вчителі втомилися від дистанційного навчання

Нинішній навчальний рік теж закінчиться без складання ДПА, а долю ЗНО вирішуватимуть у столиці
Буковина першою відреагувала на епідемію невідомої недуги, що блискавично ширилася країнами світу. Від 12 березня 2020 року в області оголосили про позапланові канікули для учнів загальноосвітніх шкіл. До кінця навчального року школи працювали в умовах адаптивного карантину. Нічого не змінилося і нового 2020-2021 навчального року. Всі заклади освіти в Україні організовували освітній процес згідно з вимогами Головного державного санітарного лікаря та рекомендаціями Міносвіти і науки України.

Які виклики стали перед педагогічними колективами та учнями? Як відбувався процес переходу з очної на дистанційну форму навчання? Про це розмова з директором департаменту освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації Людвігою ЦУРКАН.

Організація освітнього процесу в умовах карантину врегульована державними нормативно-правовими актами, хоча деякі корективи не заборонено робити на місцях.

ЗНО для охочих здобути вищу освіту
– Несподівана пандемія внесла торік суттєві корективи у діяльність освітньої галузі. Освітянам довелося в авральному режимі налаштовувати навчальний процес з очної форми на дистанційну. Як це відбувалося?

– Найперше, хочу зазначити, що дистанційне навчання не є альтернативою очному. Це достатньо складний процес, оскільки необхідно організовувати навчальний процес для всіх учнів, а не тільки для вмотивованих. Згідно із Законом України про освіту, кожний керівник освітнього закладу має сам визначати, яким чином організувати цей процес. Нещодавно фахівці департаменту освіти провели анкетування і моніторинг дистанційного навчання. Прагнули дізнатися, а що змінилося за рік. Виявляється, змінилося чимало. Наприклад, нині школи краю стовідсотково забезпечені інтернетом. За даними Міністерства цифрової трансформації, у нашій області один із найкращих показників по Україні. Він становить 66,8 м/біт. Підключення до інтернету учнів становить 83 відсотки, хоча торік цей показник був 78,5. Приміром, учні, котрі проживають на території Боянської територіальної громади стовідсотково підключені до інтернету, так само і в Мамаївській ТГ, в Мамалигівській, Кострижівській, Новодністровській, Клішковецькій – 97, у Чернівцях та більшості територіальних громад – 90. Отже у цьому є позитив.

– Після завершення попереднього навчального року відбулися зміни в оцінці знань учнів – скасували державну підсумкову атестацію, не всі випускники здавали також ЗНО. Як буде цього року?

Чтайте також:  Викладач ніколи не виграє конкуренцію у смартфона на уроці

– Справді, торік учнів четвертих і дев’ятих класів звільнили від проходження державної підсумкової атестації. Учні 11-х класів, які мали намір вступати у вищі навчальні заклади, здавали зовнішнє незалежне оцінювання. Хто не бажав, отримував атестат, в якому зазначалося: «звільнений від ДПА». Цього навчального року аналогічно учнів четвертого і дев’ятого класу звільняють від проходження ДПА. Що стосується 11-х класів, то торішню практику неможливо повторити тільки за наказом Міністерства, тут уже необхідне рішення Верховної Ради. Та маю інформацію, що за кілька днів відбудеться засідання профільного комітету Верховної Ради, на якому розглянуть питання ЗНО. Знаю однозначно, що значна частина педагогів і батьків хотіли б повторення торішньої практики.

– Пані Людвіго, як вплинуло дистанційне навчання на якість знань учнів?

– Жодна людина не візьметься стверджувати, що якість знань в учнів не постраждала. Діти і вчителі втомилися від такого навчального процесу. Та і постійне сидіння перед комп’ютером не викликає особливого ентузіазму. Тому у деяких територіальних громадах краю відновлюють очне навчання у школах. Рішення про повернення до шкіл дошкільнят та учнів початкових класів приймали на місцях. Хоча є постанова обласної комісії ТЕБ і НС про те, що заклади освіти перебувають на дистанційному режимі освіти до виходу області з «червоної» зони. Рішення про відновлення очного навчання ухвалили в Новодністровській, Хотинській, Сторожинецькій та Глибоцькій територіальній громаді. Ми говорили на цю тему з керівницею Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр» Наталею Гопко і дійшли думки, якщо територіальна громада пересвідчилася, що значної захворюваності у них немає, тоді хай буде так. Але у Чернівцях учні мають бути на дистанційному навчанні. Вчора ми про це говорили із заступником міського голови Юрієм Лесюком, який підтвердив, що ситуація із захворюваністю така серйозна, що виводити дітей на очне навчання неможливо.

Коронавірус не обминув учнів і вчителів
– Чи багато учнів і учителів в області хворіють на коронавірус?

– Ми щодня здійснюємо моніторинг по всіх закладах освіти і о 8 ранку передаємо дані тим структурам, які цього вимагають. На восьму годину ранку понеділка (наша розмова відбулася 29 березня, – авт.) було офіційно хворих 181 учень, педпрацівників та технічного персоналу шкіл – 218. Попри це, намагаємося зменшити число інфікованих. Днями складали списки тих, хто хоче щепитися проти COVID-19. 149 педпрацівників уже зробили це, ще 3185 – виявили бажання вакцинуватися. Такі дані ми зібрали для того, щоб замовити вакцину і розпочати щеплення.

Чтайте також:  Зростуть зарплати вчителів: на скільки варто очікувати підвищення освітянам...

– З’явилася інформація, що дітей без щеплень не будуть приймати до школи. Це правда?

– Відвідування шкіл дозволяється дітям тільки у тих випадках, коли батьки нададуть медичні довідки форми 083 і 063 про щеплення. Бо є Закон України про захист населення від інфекційних недуг. Там ідеться про те, що без вакцинації дітей допускати до навчання не можна. Хіба що є протипоказання. Тоді лікар або комісія лікарів дає дозвіл на відвідування навчального закладу. Знаю, що останнім часом зменшується кількість невакцинованих дітей, але вони є. Причина у тому, що у деяких батьків довіри до вакцин немає. Хоча молодше покоління батьків більш серйозно ставиться до цих питань. Вже третій рік до школи без довідки 063 про щеплення дітей не беруть. Крім того, є рекомендації медиків, якщо перебуваємо у зоні підвищеної епідемічної небезпеки, то нещеплені діти можуть не відвідувати навчальні заклади. Для них організують інше навчання. Оскільки зараз ми на дистанційному навчанні, то ця тема не актуальна для області.

– Ми торкнулися, пані Людвіго, питання відновлення очного навчання. Отож, хотів би запитати про довіз учнів до шкіл. Чи вдасться зберігати у шкільних автобусах соціальну дистанцію між дітьми?

– Гадаю, що так. Бо підвозять не всіх загалом школярів, а тих, які навчаються в опорних школах. Це невелика кількість дітей. Крім того, самі батьки і учителі, котрі супроводжуватимуть дітей, зацікавлені в цьому.

Нову українську школу вдосконалюють
– Кілька років тому в державі почався процес упровадження Нової української школи. Чи не загальмувався він? На якому етапі зараз впровадження НУШ на Буковині?

– Він триває. Три роки поспіль на область виділяли освітню субвенцію на Нову українську школу. За ці гроші кожен навчальний заклад міг придбати засоби навчання, меблі й комп’ютерне обладнання. Всі роки ми витрачали субвенцію на 100 відсотків. Торік 62 заклади освіти краю одержали чудове обладнання на харчоблоки. Зокрема обласний багатопрофільний ліцей на вулиці Винниченка обласного центру, навчальні заклади у Сокирянах, Новодністровську, Боянах, Мамаївцях, Великому Кучурові, Вікні… Хоча не скрізь гладко. Ось недавно виїжджали у Киселівський опорний заклад. Там батьки поскаржилися, що немає харчування й опалення.

Чтайте також:  Коли почнуться і закінчаться літні канікули в українських школах

– Нині чимало батьків працюють, деякі – за кордоном. Вони не знають – увімкнули їхні діти комп’ютер чи ні для уроків на дистанції. Тим паче, домашніх завдань немає, тільки тести. Рівень знань від цього страждає?

– У початковій школі обов’язково потрібна допомога батьків, а у середній і старшій – учень сам може увімкнути комп’ютер. Наприкінці дня класний керівник має повідомити батькам, чи був активним їхній учень на уроці, чи ні. Нині 298 шкіл в області мають електронні журнали і електронні щоденники. Отож батьки можуть відкрити щоденник чи журнал, подивитися на оцінки сина або доньки. Зараз учителі настільки відкриті для спілкування, що батьки можуть телефонувати або писати педагогам, одержувати інформацію. Якщо вони не відповідальні, то вчителі самі телефонують їм і розповідають ситуацію.

– Рівень статків у буковинців різний. Не кожні батьки можуть купити комп’ютер чи смартфон школяреві. То як ці діти навчаються?

– Є гарні приклади, коли голови територіальних громад дбають про такі родини. Наприклад, голова Волоківської ТГ закупив учням телефони, що були у використанні. У Вікнянській ТГ – придбали комп’ютери. Так було ще в кількох громадах. Зі шкіл Чернівців, Новоселиці, Горішніх Шерівців, Хотина, Новодністровська, Великого Кучурова передавали дітям по акту комп’ютери. А ще коли розформовували райдержадміністрації, оргтехніку теж передавали у школи. Так вчинили на Путильщині, у Сторожинці, Глибокій. Одне слово, освіта призвичаюється до нових умов роботи. Сподіваємося, що карантин закінчиться і ми відновимо звичне навчання у школах. Цього прагнуть і учні, і вчителі, і батьки.

Джерело.


Повернутись вверх