facebook

Педагоги незахищені – діти можуть будь-що жбурнути у вчителя, знущатися над ним, штрикати у спину й залишаться безкарними

Тато зазначив, що більшість батьків переклали відповідальність на вчителів й звинувачують їх у тому, в чому самі винні.

Інформує Всеосвіта.

В українському суспільстві вже тридцять років йде нівелювання статусу вчителя і вихователя. І поки на державному рівні не зрозуміють, що вчитель – це головний персонаж у школі – нічого не зміниться й не покращиться. Про це в інтерв’ю на одному з ютуб-каналів розповів очільник Київської міської організації профспілки працівників освіти і науки Олександр Яцунь.

У нас батьки мають бути щасливі від того, що у школі та в садочку їхні діти у безпеці, їх надихають, ними займаються та виховують в емпатії, співчутті й повазі. І, звичайно, надають якісні знання. Натомість деякі батьки приходять до закладу освіти й починають цікавитися різними фінансовими питаннями, ініціюють громадські бюджети, ініціюють платні послуги. Але це не функція батьків, – зауважив Олександр Яцунь.

Він додав, що основним персонажем у школі повинен бути саме вчитель. Ведучий же зауважив, що проблем дійсно багато саме із-за батьків. Так він поділився власним досвідом батьківства й школи та розповів, що завжди знайдуться мами, які у Viber напишуть: «Що ті вчителі від нас хочуть, моє святе чадо прийшло у школу і нехай йому не забивають голову, а дадуть медальку».

Чтайте також:  Підвищення кваліфікації: Горбачов попередив про наслідки для вчителів, які купують сертифікати, і готує лист до Міносвіти

Такі батьки не залишають вчителям вибору, як тільки не чіпати їхніх дітей взагалі, навіть з питань освіти, – додав ведучий.

Також він звернув увагу на зневажливе ставлення дітей до вчителів та на їхню безкарність і вседозволеність:

Ось до прикладу, у моїх дітей у класі є однокласники, які можуть жбурнути вчителеві у спину папірець чи ручку та ще й зняти все це на відео. А вчитель нічого не може зробити. Де це таке прописано, що учень може знущатися з учителя, штрикати його і таке подібне? – додав ведучий.

Олександр Яцунь пояснив, що це дійсно велика проблема й додав одну з причин – за статистикою ЮНІСЕФ батько приділяє дитині в середньому 4 хвилини на добу. При цьому цей же батько вимагає від учителя достатньої уваги до своєї дитини.

Батьки переклали свою відповідальність на вчителів. І не тільки відповідальність, а й вину. Тобто, батько відчуває за собою провину, але замість того, щоб зарадити цьому, звинувачує вчителів, ніби це вони винні, – розповів очільник Київської міської організації профспілки.

Також він зазначив, що усе це – проблема комплексна й потрібно формувати повагу до вчителя, а для цього достатньо дві речі:

Чтайте також:  У школах України з'явиться новий предмет: яку дисципліну вивчатимуть уже з 2025 року

Гідна заробітна плата для освітян.

Виконання законодавства.

Насамкінець Олександр Яцунь зазначив, що політикам треба переходити від слів до діла і кожного ранку прокидатися з думкою: «Що я зробив для вчителів?».

Джерело.


Повернутись вверх