facebook

Комендантська година в Україні: за яких умов можуть ввести надзвичайний стан?

Комендантська година в Україні: за яких умов можуть ввести надзвичайний стан?

Інформує Всеосвіта.

В Україні можуть ввести комендантську годину у тому разі, якщо кількість захворювань на коронавірус стрімко зростатиме. Однак таке рішення має ухвалити керівництво країни – тобто запровадити надзвичайний стан.

Про це розповів мер Києва Віталій Кличко в ефірі каналу «Україна 24».

Що стосується комендантської години, ми знаємо, що зараз її ввели багато країн Європи – нового нічого не придумали. Наразі є два шляхи [розв’язання проблеми]. Перший – вакцинація, однак доти, доки у нас достатньої кількості вакцини немає, залишається другий шлях – розірвати ланцюжок захворюваності. Якщо цифри зараз будуть зашкалювати і станеться колапс медичної системи, у нас іншого виходу не буде, як переходити до надзвичайного стану, – наголосив Кличко.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков зазначив, що ситуація з поширенням COVID-19 в Україні дійсно досить непроста, однак він би не хотів, щоб знадобилися такі кардинальні заходи як введення комендантської години:

Це доволі непростий процес. Для введення комендантської години потрібно оголошувати надзвичайний стан. Мені б дуже не хотілося, щоб навіть у зв’язку з COVID-19 ми змушені були піти на таку міру.

Чтайте також:  Чи замінять професійні ліцеї у старшій школі навчання у профтехучилищах

Нагадаємо, що надзвичайний стан є особливим правовим режимом, який регулює Конституція України та закон «Про правовий режим надзвичайного стану». Рішення про ведення такого режиму ухвалює як президент, так і депутати. НС на всій території України можуть ввести не більше ніж на 30 днів, в окремих місцевостях – не більше ніж на 60 днів.

Джерело.


Повернутись вверх