facebook

Батьки не здали гроші на чайник у школу, їх доньці заборонили брати з нього воду: деталі

Батьки не здали гроші на чайник у школу, їх доньці заборонили брати з нього воду: деталі
У соцмережах активно обговорюють ситуацію, коли в школі мама зібрала гроші на чайник для класу. Батьки однієї учениці не здали гроші, через що вчителька заборонила школярці набирати воду з нього.

Джерело:

Нова українська школа
Співзасновниця громадського об’єднання “Батьки SOS” Альона Парфьонова пояснила, що з цим інцидентом не так із погляду закону та як діяти батькам у подібній ситуації.

Що відомо про ситуацію з чайником у школі
Про ситуація стало відомо з публікації у фейсбуку спільноти “Батьки SOS”.

На Полтавщині у школі одна мама зібрала по 50 гривень з кожної дитини на чайник. Але одна сім’я через фінансове становище не змогла здати гроші. Тому класна керівничка заборонила дитині набирати воду.

На це звернули увагу інші користувачі соцмережі, обурені несправедливістю і жорстокістю щодо дитини. Експертка Альона Парфьонова також зазначила, що вона не розуміє, як доросла людина, вчителька змогла так вчинити щодо дитини.

Що тут не так
Вона наголосила, що у цій ситуації є кілька порушень.

  • Перше, на що варто звернути увагу, – це наказ МОН від 2016 року, за яким у школах не дозволяється використовувати електрочайники, електроплитки, кип’ятильників за винятком спеціально обладнаних приміщень.
Чтайте також:  В Україні запропонували ввести жорсткі штрафи для учнів за прогули і неналежну поведінку

За словами Парфьонової, вчителька, яка дозволила батькам принести цей чайник, однозначно порушила ці правила, хоча щороку підписувала наказ про правила пожежної безпеки.
Водночас мати, яка вирішила принести чайник у школу, зайнялась самоуправством. Бо школа – це комунальний заклад, а не власність мами. Вирішувати, що саме купувати та приносити в школу – батьки не можуть,– запевняє експертка.

  • Друге, на що варто звернути увагу, – це збір коштів у школі. Адже це така собі примусова благодійність.

“Те, що суми благодійних внесків не можуть бути збором грошей та ще й у визначеній сумі – це очевидно. Школа має свій спецрахунок, і за бажанням батьки особисто та з визначенням цільового внеску через банк можуть перерахувати будь-яку фінансову допомогу”, – наголошує Парфьонова.

  • А також тут є цькування – учителька чи то свідомо, чи через будь-які інші обставини порушила наказ щодо запобігання жорстокому поводженню з дітьми.

Зокрема, жорстоке поводження з дітьми з боку вчителів виявляється у наступному:

  • приниженнях чи битті;
  • коли дітей ставлять у куток;
  • роздяганні дитини перед іншими як способу покарання, розбещенні;
  • нагадуванні про недоліки дитини, особливості сім’ї, сімейні події, про які вчителю стало відомо;
  • непосильній праці;
  • ігноруванні фізичних потреб дитини (заборона піти до туалету);
  • підвищеному тоні, крику, необґрунтованих чи неадекватних оцінках;
  • суворій дисципліні, яка тримається на страху, а не на інтересі до навчання;
  • авторитаризмі, вимогах без пояснень;
  • недоцільних вимогах до зовнішнього вигляду дитини (зачіски, форми).
Чтайте також:  "Уявляю, з якою радістю до вас ідуть на уроки!" Вчитель із Києва, що танцює з учнями і знімає кумедні відео в TikTok, став зіркою мережі

Що у таких випадках робити батькам
Якщо батьки стикаються з подібними ситуаціями неправомірної вимоги здавати до школи гроші, та ще й із явними ознаками порушення чинного законодавства, то вони мають звернутися до директора.
Адже часто адміністрація закладу не підтримує таку самодіяльність та не знає, що в окремому класі є такий випадок. Керівник закладу однозначно проведе роз’яснювальну роботу з колективом для уникнення надалі таких конфліктів,– наголосила експертка.
Якщо ж адміністрація закладу не відреагує належно – треба звертатися до управління чи департаменту освіти. Але якщо це лише загострює конфлікт, тоді варто звернутись із заявою до освітнього омбудсмена.

Джерело.


Повернутись вверх