facebook

Який максимальний обсяг педагогічного навантаження може мати педагогічний працівник за основним місцем роботи та за сумісництвом?

Який максимальний обсяг педагогічного навантаження може мати педагогічний працівник за основним місцем роботи та за сумісництвом?

Відповідно до п.63 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27.05.1993 за № 56 оплата праці педагогічних працівників установ і  закладів освіти провадиться  виходячи  із  встановлених  ставок  заробітної плати (посадових  окладів)  з  урахуванням  підвищень,  фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат та надбавок.

Навчальне навантаження між вчителями, викладачами  та  іншими педагогічними працівниками розподіляється керівником  установи  за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених    навчальними    планами,     наявності  відповідних педагогічних кадрів  та  інших  конкретних  умов,  що  склались  у закладі.

Обсяг навчальної  та  іншої  педагогічної  роботи,  яку  може виконувати  педагогічний  працівник  за  основним  місцем  роботи, ‼️ГРАНИЧНИМИ РОЗМІРАМИ НЕ ОБМЕЖУЄТЬСЯ.

Відповідно до ст. 102-1 Кодексу законів про працю України сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору ‼️У ВІЛЬНИЙ ВІД ОСНОВНОЇ РОБОТИ ЧАС на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця – фізичної особи.

Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Чтайте також:  Атестація 2025: порядок проведення

Дана норма (ст. 102-1 Кодексу законів про працю України) вступила в дію на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» 19.07.2022 року.

Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати 4 годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (пункт 2 постанови Кабінету Міністрів України від 03 квітня 1993 року № 245 “Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій” ‼️ВТРАТИЛА ЧИННІСТЬ).

З 19.07.2022 року норми чинного законодавства ‼️НЕ ОБМЕЖУЮТЬ тривалість робочого часу (педагогічного навантаження) працівника за сумісництвом, як це було до прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин».

Отже, керуючись вищевикладеним:

1. Обсяг навчальної  та  іншої  педагогічної  роботи,  яку  може виконувати  педагогічний  працівник  за  основним  місцем  роботи, граничними розмірами не обмежується.

2. Законодавство також не обмежує педагогічних працівників з причин сумісництва у кількості педагогічного навантаження.

3. Робота за сумісництвом виконується у вільний від основної роботи час – це є головною вимогою законодавства.

Джерело:Лілія Орел

Джерело.


Повернутись вверх