facebook

“Вчитися – це завжди обмежувати себе в чомусь”. Сергій Захарін пояснив, чому школярі програму проходять, а знання не засвоюють

“Вчитися – це завжди обмежувати себе в чомусь”. Сергій Захарін пояснив, чому школярі програму проходять, а знання не засвоюють

Для того, аби стати освіченою людиною, потрібно наполегливо працювати, вдумуватися у зміст прочитаного або почутого, запамʼятовувати матеріал та “пропускати” його через себе. Проте таких правила не завжди дотримуються школярі і часто просто “проходять” програму у школі, проте не засвоюють знання.

Колишній державний секретар Міністерства освіти та науки Сергій Захарін запевняє, що при навчанні завжди доведеться обмежувати себе в чомусь, адже освіту слід “здобувати”. Про це посадовець розповів в інтервʼю OBOZ.UA. Він зауважив, що при навчанні необхідно відмовитися від забаганок, натомість витрачати час та енергію на опанування матеріалу.

“Здобути освіту – означає відмовитися від багатьох забаганок, а витрачати час та енергію на опанування матеріалу. Вчитися – це завжди обмежити себе в чомусь. Учні є успішні і неуспішні. Так було завжди. Наявність учнів, які не хочуть або не вміють вчитися, не встигають опановувати навчальний матеріал, демонструють незадовільну успішність – це не нонсенс. Це явище не є свідченням недосконалості освітньої системи або певної методики”, – каже Захарін.

Він навів у приклад вивчення іноземної мови, де доводиться системно вчити окремі слова та словосполучення, а потім складати їх в систему. Натомість, якщо просто “проходити” такий матеріал, здобути знання не вдасться.

Чтайте також:  Сюжет «Єдиних новин» про зарплати вчителів: чи варто чекати на підвищення?

Джерело.


Повернутись вверх