facebook

Школи переходять на 12-річну систему освіти вже у 2024 році

Школи переходять на 12-річну систему освіти вже у 2024 році

Інформує Всеосвіта.

Школи переходять на 12-річну систему освіти вже у 2024 році
Під час презентації дослідження освітніх втрат з’ясовували, як працюють школи в умовах воєнного стану та як війна вплинула на доступ дітей до освітнього процесу.

Державна служба якості освіти України (ДСЯО) 19 квітня 2023 року презентувала результати дослідження якості організації освітнього процесу в умовах війни у закладах загальної середньої освіти, а також провела обговорення на тему «Як забезпечити якість освітнього процесу?».

За результатами дослідження з’ясовано, як працюють школи в умовах воєнного стану та як війна вплинула на доступ дітей до освітнього процесу. Автори дослідження також визначили професійні та організаційні виклики та потреби, з якими зіткнулися заклади освіти та педагогічні працівники в умовах війни, зібрали інформацію про рівень технічного забезпечення учасників освітнього процесу у сільській і міській місцевості, дослідили результати навчання учнів.

ДСЯО зауважує, що дослідження проводили у грудні 2022-січні 2023 років з охопленням шкіл із усіх областей України. В онлайн-анкетуванні взяли участь 150 директорів шкіл, 6532 вчителя, 10 899 учнів і батьків початкової, базової та старшої школи і 4324 учнів-десятикласників.

Чтайте також:  Дошкільнят в Україні навчатимуть основ фінансової грамотності

Ви всі дуже добре знаєте, які виклики стоять перед нами, я думаю, усвідомлюєте їх, оскільки передуваєте в освітньому процесі весь час. Виклик, який стоїть перед освітою, неймовірно складний, і будувати стратегії ми можемо лише за допомогою якісних даних, за умови наявності якісних прогнозів і експертиз. Освіта прогнозується на десятиліття вперед. Як це зробити зараз, які дані для цього потрібні, освітянам відомо, краще, ніж мені. Я переконаний, якісна експертиза, якісні дані, об’єднання всіх ресурсів і спільнот, направлених на дослідження того стану, в якому ми перебуваємо зараз і на прогноз того стану, в якому ми знаходитимемося завтра, будують світ, в якому, по суті, ми готуємо людину, — звернувся до освітянської спільноти на презентації міністр освіти Оксен Лісовий.

Під час презентації дослідження освітніх втрат було представлено результати проведених і запланованих досліджень, проведених серед школярів у 2022 році.


Освітні втрати під час війни зумовили:

  • обмежений доступ до освітнього процесу;
  • недостатня гнучність в організації освітнього процесу;
  • втрати в освітньому часі;
  • зміни у контингенті учнів і вчителів;
  • зміни у психологічному стані учасників освітнього процесу;
  • зміни у м’яких навичках учнів.

На презентації дослідження освітніх втрат освітяни на чолі з міністром освіти визначили найкритичніші питання, які потрібно зробити і вирішити в освітньому процесі:

  • перейти на 12-річну систему освіти у 2024 році, щоб закласти можливість надолужити освітні втрати для більшої кількості учнівства;
  • ретельно розпрацювати і прийняти рішення щодо старшої профільної школи, профтехосвіти, впливу переходу на 12-річку раніше та інших змін на ринок праці;
  • при додаванні року до системи освіти має бути суттєве переосмислення контенту за наявності підручників вже 1 вересня, а не механічне додавання з розтягненням закладеного нині контенту;
  • повністю змінити підхід до оцінювання роботи вчителя — або взагалі від цього відмовитися і оцінювати тільки учнівство, або розробити цілковито новий підхід та інструмент, який відповідає сучасним потребам;
  • реанімувати НУШ після призупинки за останні роки.
Чтайте також:  Відправити на карате не вихід, треба ламати всю систему: що робити батькам, чиїх дітей цькують у школі

Окрім того, під час презентації освітяни дійшли згоди, що адміністрація та вчителі мають усвідомити, що через війну та російську агресію не вони персонально відповідальні за освітні втрати, і прийняти реальність: бо те, що на папері, і те, що в реальності в школах — часто, на жаль, різні речі.

Джерело.


Повернутись вверх