facebook

Які дії роботодавця під час воєнного стану в країні

Які дії роботодавця під час воєнного стану в країні

Як проводиться робота у період військового стану: організація дистанційної роботи, мобілізація, відсутність працівника на зв’язку, відпустки, оплата простою.

Розглянемо, як роботодавцям налагодити роботу підприємства у воєнний стан. Про правовий режим та особливості воєнного стану читайте тут

Трудова повинність під час воєнного стану
Зверніть увагу, що умови, на яких запроваджується військовий стан, прописуються в Указі президента, та можуть змінюватися залежно від ситуації та потреб Збройних сил України. Відповідно, обмеження, передбачені у Законі про воєнний стан, необов’язково застосовуються усі та повністю, перелік містить лише потенційні обмеження та обов’язки. Наразі трудова повинність для громадян не встановлюється, проте усі бажаючі запрошуються до територіальної оборони. Також Президент подав законопроєкт про початок загальної мобілізації. Нагадаємо, раніше відбувся призов резервістів, зокрема, ветеранів, які вже мають бойовий досвід.

У статті 8 Закону про воєнний стан передбачене запровадження трудової повинності для осіб, які:

  • є працездатними;
  • не залучені до роботи в:
  • оборонній сфері;
  • сфері забезпечення життєдіяльності населення;
  • осіб, які не закріплені за підприємствами, установами та організаціями на час воєнного стану.

Трудова повинність передбачає виконання робіт, які не вимагають спеціальної професійної підготовки. Розглянемо, що може включатися до таких робіт:

  • роботи, що мають оборонний характер;
  • ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, які виникли в період дії воєнного стану;
  • суспільно корисні роботи на потребу Збройних Сил України, а також інших військових формувань, правоохоронних органів і сил цивільного захисту;
  • підтримка функціонування національної економіки;
  • функціонування системи забезпечення життєдіяльності населення.
Чтайте також:  "Не звинувачуйте у всьому вчителів!" Лікарчук дав чотири поради, як мотивувати молодих педагогів йти працювати в школу

Організація дистанційної роботи через воєнний стан 2022
24 лютого багато компаній зіткнулося з неможливістю працівників дістатися на роботу. У деяких містах це стало неможливим через обстріли, бойові дії поблизу або зупинку руху громадського транспорту в місті. Відтак, нагадаємо, як запровадити дистанційний режим роботи на підприємстві або оформити простій, залежно від ситуації.

У разі, коли працівники не мають можливості дістатися на робоче місце, проте специфіка їхньої роботи передбачає, що вони можуть виконувати робочі обов’язки у віддаленому режимі, роботодавець може перевести їх на дистанційну роботу. На час тривалості карантину, встановленого Кабміном на території України, для переведення працівників на дистанційну роботу вистачить тільки наказу, відповідно до частини 11 статті 60-2 Кодексу законів про працю України.

Зверніть увагу: у наказу необхідно зазначити контактні номери телефонів відділу кадрів та керівників у разі виникнення екстреної ситуації.

Передбачена можливість ознайомлення працівників з наказом про перехід на дистанційну форму роботу засобами зв’зку, наприклад, через електронну пошту.

Про те, як організувати дистанційну роботу на підприємстві, читайте тут

Як оплачувати простій під час воєнного стану в Україні 2022
У випадку, коли виконання працівником його робочих обов’язків у дистанційному режимі неможливе, а дістатися на роботу працівники не мають можливості з об’єктивних причин, роботодавеуь може оголосити простій.

Чтайте також:  Предметів стане менше, репетиторів – теж. Стало відомо нові подробиці реформи старшої школи в Україні

Відповідно до частини 1 статті 113 Кодексу законів про працю в Україні, оплата простою працівника здійснюється в розмірі не менше ⅔ тарифної ставки розряду або окладу працівника.

Відпустки під час воєнного стану 2022
У випадку, якщо дистанційна робота неможлива, а працівник не може втрачати заробітну платню, можна оформити для них щорічну або ж соціальну відпустку. Окрім того, також за згодою сторін працівник може піти у відпустку без збереження заробітної платні. Нагадаємо, термін тривалості такої відпустки під час карантину необмежений. Разом з тим варто пам’ятати, що:

  • відпустка без збереження з/п надається за згодою сторін з ініціативи працівника, а не працедавця. Держпраці неодноразово наголошувала на тому, що примусове відравлення працівників у відпустку без збереження зарплати вважається порушенням трудового законодавства та тягне за собою відповідальність відповідно до статті 172 Кримінального кодексу України;
  • під час тривалості карантину термін перебування працівника у відпустці за власний рахунок не включається до 15 календарних днів, передбачених законом.

Як відмітити відсутність працівника з нез’ясованих причин
У випадку, якщо працівник відсутній з невідомої причини, відсутній зв’язок з ним, тощо, відсутність слід табелювати кодом «НЗ», тобто відсутність з нез’ясованих причин».

Мобілізація працівників під час воєнного стану 2022
Зверніть увагу: проєкт про загальну мобілізацію вже внесено до Верховної Ради України. Наразі ж діє призов військового резерву.

Чтайте також:  Освіта майбутнього: які зміни готують українським школярам

Роботодавцям слід керуватися положеннями статті 119 Кодексу законів про працю України, яка визначає основні гарантії для мобілізованих працівників. Зокрема:

  • за мобілізованими працівниками закріплюється їхнє місце роботи та посада;
  • мобілізовані зберігають свій середній заробіток, незалежно від форми власності підприємства, організації, установи, ФОП-роботодавця, тощо.

Джерело.


Повернутись вверх