facebook

Для студентів-платників навчання подорожчає

Нині триває гаряча пора здачі випускниками шкіл ЗНО. За їхніми результатами, звісно, не всі вступлять на бюджет. Для батьків і майбутніх студентів, які розраховують на платне навчання, є неприємний «сюрприз». Платити доведеться більше.

Студенты ВШЭ будут оценивать преподавание по-новому — Национальный ...

Відповідну постанову, якою запроваджується мінімальна вартість навчання, в уряді прийняли ще у березні. Її мета – привести у відповідність вартість навчання контрактників і тих, за кого платить держава. Тобто, щоб вивчити одного фахівця, держава в середньому витрачає в рік 43 тисячі гривень. Логічно, що стільки ж має коштувати й платне навчання. Вузи ж виставляють платникам значно нижчі суми. В середньому – 20–30 тисяч гривень.

Зрозуміло, що різниця у вартості компенсується за рахунок тих коштів, які отримує університет з державного бюджету на підготовку студента за державним замовленням. Тобто контрактники фактично дотуються.

В уряді вирішили, що вони мають оплачувати своє навчання повністю. Відбуватиметься це поступово. Цього року обов’язково платитимуть 60% від суми держфінансування на одного студента, у 2021 – 70%, 2022 – 80%.

Зазначимо, що на ціну навчання на контракті впливатимуть доходи людей в регіоні розташування вишу. Якщо вартість виявиться вищою за три середні офіційні зарплати в області, університети зможуть її не піднімати.

Чтайте також:  Батьки, краще сядьте: до школи почнуть ходити з 3-х років?

До того подорожчає навчання лише для 37 найбільш популярних серед абітурієнтів та їхніх батьків спеціальностей. Це такі як економіка, право, менеджмент, маркетинг, політологія, міжнародні відносини, фінанси, журналістика, туризм, готельно-ресторанна справа, дизайн та інші. Решта 83 змін не зазнають. Серед них інженерні, технологічні, аграрні, природничі, педагогічні та інші.

Новації стосуються як державних, так і приватних університетів, що отримують фінансування з бюджету країни.

Джерело.


Повернутись вверх