facebook

П’ять порад батькам щодо гуманного ставлення до дітей під час дистанційного навчання

Дистанційне навчання як унікальна можливість пізнати себе та свою дитину.

 

Весь світ пережив справжню революцію освіти, оскільки те, що раніше здавалося неможливим чи недопустимим, стало нормою для всього світу – скасування державних іспитів, вступні компанії, університети онлайн тощо. Водночас із революцією в освіті та зародженням нових рішень, актуалізувалася вимога до дітей вміти вчитися самостійно.

Порадами про те, як під час карантину та дистанційного навчання батькам гуманно виховувати та навчати дитину, поділилась педагогиня, засновниця сімейного табору «Зорелови» та сімейна консультантка Світлана Залужна.

Дистанційне навчання – це не тимчасове рішення як здавалося ще в березні 2020. Хоча всі діти повернуться до школи, але дистанційна форма навчання залишиться з нами назавжди.

Порада 1. Внутрішньо погодитися з тим, що такий досвід збагатить вас і вашу дитину.

Як тільки ви почнете ставитися до дистанційного навчання, як до можливості вашої дитини стати більш конкурентною у майбутньому, то й свою роль у цьому процесі ви зможете реалізувати більш органічно.

Порада 2. У домі відтепер з’явиться два учні: ви та ваша дитина.

Вам разом треба не просто «пройти» дистанційне навчання, а «вийти» з нього із новими навичками, зокрема: плануванням дня і часу, постановкою цілей, пошуком в інтернеті різноманітної інформації, роботи з різними додатками. Крім цього, навчитися ставити запитання вчителю, отримувати на них відповіді, давати й отримувати зворотний зв’язок.

Чтайте також:  Як же стимулювати професійну діяльність педагогічних працівників?

Це все – не просто, але в результаті, ви отримаєте оновлені стосунки з дитиною і впевненість у тому, що у неї дійсно сформовані ці навички.

Порада 3. Спостерігайте за дитиною в процесі навчання.

Спостерігайте без критики, а з терпінням і усвідомленістю дорослого. Дистанційне навчання – це унікальна можливість пізнати дитину, і саме це допоможе вам у вихованні особистості та формуванні характеру дитини.

Спостереження – основа для того, щоб розпочати думати про те «Як я можу допомогти моїй дитині розвинути ту чи іншу якість або навпаки позбутися від пороку, щоб кращі якості його особистості стали його силою?».

Порада 4. Дайте собі та дитині час і не бійтеся експериментувати.

Досить часто батьки хочуть швидких результатів, але ж зміни не відбуваються швидко. Якщо ми говоримо про формування знань про себе «який я учень, що я можу?», то дистанційне навчання – найкращий час для цього.

Проте варто не просто чекати, а постійно допомагати дитині, адже роль дорослого – вести дитину по його сходах самовдосконалення.

Варто змінюватися та робити щось по-іншому. Тому що нічого страшного не станеться, якщо дитина попросить вчителя зробити іншу роботу або прочитати іншу книгу.

Чтайте також:  Чи замінять професійні ліцеї у старшій школі навчання у профтехучилищах

Порада 5. Робіть паузи та поповнюйте свої сили.

Якщо ви відчуваєте, що втомилися, відкладіть виховання і допомогу дитині з уроками. Бо кожна сварка або крик руйнує ваші відносини з дітьми. Щоб пережити один конфлікт і пробачити один одного, треба мати депозит з дев’яти радісних моментів до нього.

Адже саме духовний зв’язок з дитиною – це єдиний фундамент, який допомагає їй в майбутньому приймати удари долі й у складних моментах дорослішання мати внутрішні опори.

Батьківство в наш час – колосальний виклик! Але тільки від нас вами залежить, чи пройдемо ми його гідно, виростивши дітей готових до нового світу або так і залишимося в минулому, критикуючи систему, уряд і школу.

Джерело.


Повернутись вверх