facebook

Затверджено професійний стандарт викладачів закладів вищої освіти

Документ є інструментом для систематизації вмінь і навичок професорів, доцентів, викладачів ЗВО та асистентів.

 

Затверджено професійний стандарт на групу професій «Викладачі закладів вищої освіти». Відповідний документ затвердили наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 23.03.2021 № 610.

Міністерство освіти і науки України розробило проєкт професійного стандарту за власною ініціативою.

У процесі розроблення проєкту було вжито низку заходів:

проведено функціональний аналіз трудових функцій у сфері професійної діяльності викладача закладу вищої освіти;

сформовано та розміщено в ієрархічному порядку трудові функції, які виконує викладач закладу вищої освіти;

здійснено аналіз положень чинних нормативних документів, які визначають вимоги до змісту та якості професійної діяльності, проаналізовано вимоги, які висуваються до знань, умінь, навичок та інших компетентностей викладачів закладів вищої освіти;

визначено необхідні загальні та професійні компетентності, а також вимоги щодо рівня кваліфікації, досвіду роботи, рівня освіти, додаткові вимоги до виконання трудових функцій тощо.

#Профстандарт є інструментом для систематизації вмінь і навичок, підготовки молодих фахівців, самооцінювання та оцінювання діяльності викладачів закладів вищої освіти, підвищення кваліфікації та професійного розвитку.

#МОН рекомендує використовувати зазначений професійний стандарт при розробленні вимог до посад науково-педагогічних працівників, освітньо-наукових програм другого та третього рівнів вищої освіти, програм підвищення кваліфікації та стажування науково-педагогічних працівників, планування професійного розвитку викладачів.

Чтайте також:  Для студентів все радикально зміниться: Рада ухвалила новий закон – доведеться змиритися

Згідно з Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» до групи стандарту увійшли:

2310.1 Професор.

2310.1 Доцент.

2310.02 Викладач закладу вищої освіти.

2310.02 Асистент.

Стандарт підготовлено робочою групою, до складу якої увійшли представники Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, закладів вищої освіти, міжнародного експертного середовища.

Джерело.


Повернутись вверх