facebook

Якщо вдома школяр переживає насильство чи у нього з’являються суїцидальні думки, лише вчитель може розпізнати це та захистити дитину

За словами дитячого омбудсмена, надзвичайно важливо налагоджувати з дитиною довірливі стосунки та цікавитися її життям.

Інформує Всеосвіта.

Головна причина дитячих самогубств – байдужість дорослих. Якщо батьки лише вимагають, дисциплінують, однак при цьому не налагоджують довірливих стосунків і не цікавляться життям дитини, це може призвести до серйозних проблем. Про це розповів Уповноважений президента з прав дітей Микола Кулеба в інтерв’ю виданню «Громадське».

Коли дитина відчуває себе самотньою, покинутою, батьки тільки чогось вимагають, але не беруть участі в її житті, не цікавляться, вони не є партнерами, друзями для дитини. Дисциплінування має відповідати віку. Але якщо ти тільки цим займаєшся і не формуєш дружніх, довірливих стосунків – знай, що в дитини будуть дуже серйозні проблеми, – наголосив дитячий омбудсмен.

Він додав, що дитина у певному віці – за таких умов, – може вирішити, що вона не потрібна своїм батькам, набридла їм. А якщо з’явиться нерозділене кохання, дитина почне думати: «Мене всі кинули, у школі цькують». Подібні обставити можуть тиснути настільки сильно, що зрештою виникне бажання звести рахунки з життям. Тим більше що деякі соціальні мережі інколи підбурюють і доводять дитину до такого стану.

Чтайте також:  Робота вночі, втрачені ґаджети та інше. Вчителі назвали основні проблеми, з якими зіткнулись під час війни

Я взагалі не знаю, чи говорять батьки з дитиною про смерть. Що це таке? Як смерть дитини може вплинути на них? Можливо, ця тема табуйована, смерть — це погано. Але потрібно й про це спілкуватися з рідними.

За словами дитячого омбудсмена, він постійно цікавиться у власних дітей, чи вони щасливі, і просить пояснити, чому.

Вони ще жодного разу не казали, що ні. Але це не тому, що я супербатько, а тому, що ми з дружиною все-таки намагаємося приділяти час. Діти мають знати й відчувати, що їх люблять. Запитувати варто не лише про оцінки в школі, а й про відчуття, говорити про ті речі, які їх турбують. Це напрочуд важливо.

Тому запитуйте, чому вони щасливі або нещасні, аби зрозуміти, що дитина думає про щастя. Адже в кожному віці це інше почуття.

Микола Кулеба наголосив, що необхідно налагоджувати довірливі стосунки, запитувати, цікавитися життям дитини. У такий спосіб дорослі можуть запобігти не лише суїцидальним думкам, але й решті травм, які дитина може зазнати від інших осіб, зокрема булінгу та кібербулінгу.

Відверто про це говоріть, розповідайте про свій досвід. Цього ніщо не замінить — жоден інтернет, жодне спілкування з друзями. Навіть якщо у підлітковому віці дитина скаже «Та що ти, не хочу чути», знайте – вона чує, слухає і запам’ятовує.

Чтайте також:  Зарплати, бюрократія і виснаження: чому 46 - середній вік українського вчителя

Крім того, Уповноважений акцентував на ролі вчителя у процесі виховання дитини.

Мене завжди дивує, коли вчитель каже: «Я не повинен виховувати, це завдання батьків». Але якщо ви педагог, якого дитина поважає – це вже виховний вплив, не забувайте про нього.

Кулеба підкреслив: сьогодні вчителі мають відчутний вплив, і саме це може допомогти розпізнати якісь кричущі речі, які відбуваються з учнем.

Дитина стала замкнутою, втратила мотивацію до навчання, коїть якісь незрозумілі вчинки, проявляє агресію – тільки ваші довірливі стосунки дадуть можливість дізнатися, що саме відбувається.

За словами дитячого омбудсмена, якщо в житті школяра відбувається сексуальне насильство, особливо вдома, лише вчитель може розпізнати, викрити такі факти й захистити дитину. Тому так важливо працювати з педагогами й пояснювати їм це. Адже їхні дії, їхнє ставлення можуть урятувати життя.

Джерело.


Повернутись вверх