facebook

10 найкорисніших книжкових новинок літа для всієї родини

Як покращити свою пам’ять, змайструвати холодильник, розуміти емоції дітей, вберегтися від небезпеки в інтернеті та що їсти, аби не стати диктатором. Ми зібрали 10 нон-фікшн книжок із найкориснішими порадами та біографічними досвідами, що вийдуть цього літа. І це той випадок, коли книжки для дітей будуть цікавими навіть дорослим, а дорослі книжки абсолютно не знудять дітей.

 

«Життя онлайн. Як уберегтися від кібербулінгу, вірусів та інших халеп в інтернеті»
Автор: Луї Стовелл

Видавництво: #книголав

Це дуже корисна книжка для всієї родини, як дітей так і їхніх батьків, з практичними порадами про роботу і поведінку в інтернеті, правила та небезпеки соціальних мереж, як поводитися з інформацією та важливість захисту особистих даних.

За статистикою ЮНІСЕФ, близько 21,5 % підлітків зазнають насильства у мережі, знущань, принижень онлайн. Ще стільки ж ображали інших. Відтак, коли діти знають, як працює інтернет, а також, які несе в собі небезпеки, їм легше захиститися.

До того ж це необхідно розуміти батькам та певним чином контролювати перебування їхньої дитини в мережі, наприклад, переглядати історію пошуку веб-браузера. Також у книжці містяться поради, як діяти, коли трапилась подібна ситуація чи спілкування у мережі, а також куди необхідно звернутися у разі небезпеки.

«Малюк та бюджет. Як українським батькам виховати фінансового успішних дітей»
Автор: Любомир Остапів

Видавництво: Yakaboo Publishing

Любомир Остапів — знаний сімейний фінансовий радник й консультантом з управлінських фінансів, засновник блогу про фінансову грамотність «Сімейний бюджет». Його попередня книжка «Любов та бюджет» стала бестселером серед видань про фінанси на Amazon.

Автор вважає однією з найбільших проблем у фінансовій грамотності те, що батьки не розмовляють із дітьми про гроші, мовляв це тема надто доросла чи не зручна. Вони вважають за краще пояснювати їм про шкоду куріння, хороші манери.

«Психологи не рекомендують створювати «магію» в темі персональних фінансів. Адже дітям в дорослому житті потрібні раціональні рішення щодо цієї теми. Отже, банкомат — це не чарівна фабрика створення грошей, — пише він у книзі. — У дорослому житті фінансова обізнаність захистить від багатьох проблем, особливо з кредитами та емоційними витратами. У фінансово незалежної людини значно більше вибору та можливостей і часто більше цінного ресурсу — часу!»

У книжці Остапів дає багато практичних порад батькам, наводить приклади різноманітних адаптивних ігор і вправ, що батьки можуть використовувати у розмові з дітьми.

«Просто космос. Практикум із Agile-життя, сповненого сенсу й енергії»
Автор: Катерина Ленгольд

Видавництво: Фабула

Авторка називає себе дівчинкою, що завжди біжить попереду потяга. У школі сама влаштовувала собі екстерни з навчання, відтак перестрибувала із 3 класу до 6-го, а в 14 років розпочала навчання вже в інституті. У 23 Катерина стана віцепрезиденткою американської компанії, що проєктує супутникові системи. Однак вона не вважає себе генієм, каже, що має непогані здібності з математики і добру пам’ять. Але найголовніші її здобутки сталися внаслідок упертості й вмінню чудово планувати.

Чтайте також:  Безгін: Набагато дешевше зробити дорогу і придбати автобус, ніж утримувати будівлю, в якій вчиться 10 дітей

Відтак дуже важливо у такій гонитві з успіхом не втратити балансу між особистим і професійним життям. У своїй книзі Ленгольд дає практичні поради з тайм-менеджменту, як формувати корисні звички та не втратити себе у сучасному стрімкому світі, організовуючи сон, відпочинок і харчування. Такий спосіб планування вона називає agile-методологією. Також вона створила «Agile-щоденник для особистого розвитку» — планер для ефективного розподілу часу.

«Як нагодувати диктатора»
Автор: Вітольд Шабловський

Видавництво Старого Лева

Аби дізнатися про нову культуру найпростіше й найуспішніше розпочинати з місцевої кухні. За вечерями і гастротрадиціями можна дізнатися не лише рецепти, а й пізнати дух, політику й історію країни. Таким же шляхом пішов і відомий польський журналіст і письменник Вітольд Шабловський. Через їжу та історії кухарів він зібрав біографії найжорстокіших тиранів сучасності: Саддама Хусейна, Іді Аміна, Енвера Ходжі, Фіделя Кастро та Пола Пота.

Над книжкою Шабловський працював 4 роки, збираючи матеріал на 4-ох континентах: «від забутого усіма села в кенійській савані через руїни стародавнього Вавилона в Іраку і до джунглів Камбоджі, де сховались останні з червоних кхмерів». Так йому вдалося поспілкуватися із найнезвичнішими кухарями світу, а також готувати з ними їжу і купувати продукти на місцевих ринках. Часом їх довго доводилося переконувати до розмови, адже нелегко розповідати про роботу і людей, від яких залежало їхнє життя.

Зрештою можна оцінювати політичні рішення диктаторів і постійно висловлювати занепокоєння і засудження. Але щоб зрозуміти їх і помітити ознаки тиранії у правителів держав у зародку, варто усвідомлювати, які вони в побуті, в житті поза камерами. І чи впливає їжа на політику, це намагався зрозуміти у своїй роботі над книгою Шабловський.

«Прокачай свою пам’ять! Цікаві вправи для тренування»
Автор: Ґарет Мур

Видавництво: Клуб Сімейного Дозвілля

Ще одна книга із практичними завданнями і порадами для покращення можливостей свого мозку, особливо пам’яті. Персональний тренер Ґарет Мур пропонує 40-денний марафон «мозкового штурму». Цю книгу переклали на 29 мов і продали понад й млн її примірників у всьому світі.

На його думку, ми використовуємо свій мозок далеко не на повну силу, але як і м’язи, наш мозок можна зробити набагато ефективнішим, якщо його тренувати. Так він пропонує, наприклад, математичні задачі для гуманітаріїв, розвивальні ігри, вправи для креативного письма тощо.

Чтайте також:  Кількість вчительських ставок з 2021 до 2023 року скоротилася на 8%: результати дослідження

Насамперед важливо піклуватися про мозок так само, як і про тіло. Для мозку корисно набувати нового досвіду і розв’язувати різноманітні завдання. Тому перед ним постійно треба ставити нові виклики та враження. І звісно, дотримуватися здорового харчування і постійно займатися спортом, аби наповнювати мозок киснем.

«Boys’ Book. Підручник відважного мандрівника»
Автори: М. Лекрьо, С. Ґалле, К. Ру де Люз

Видавництво: Час Майстрів

Це чудова книга-інструкція з яскравими ілюстраціями і порадами на всі випадки життя, які надзвичайно можуть нагодитися для підлітків і головне — не тільки хлопцям. Наприклад, як дотримуватися велобезпеки, чому так важливий шолом і джерело світла позаду на велосипеді ввечері. А також, як можна самотужки зробити для нього фару.

Також автори розповідають, як змайструвати власноруч рюкзак і переносний холодильник, відрізняти вужа від гадюки. Крім досить приземлених речей, тут також йдеться про сузір’я, падаючі зірки і розмаїття видів птахів. Загалом книга має 40 тематичних розділів із порадами і практичними рішеннями.

«Малювання на сніданок. Тисяча способів насолодитися життям, навіть якщо часу немає ні на що»
втор: Денні Грегорі

Видавництво: Аrthuss

Автор книжки переконаний, що навіть 10 хвилин малювання у день може кардинально вплинути на ваше життя і креативність. Він пропонує різноманітні вправи, аби покращити свої мистецькі вміння, а також зробити це щоденною звичкою, наче зуби чистити.

Грегорі пише, що ця книжка для тих, у кого немає часу її читати. Так із гумором, і більше ілюстраціями ніж текстом він вчить вас бути творчою особистістю. На його думку, це не значить, що для цього ви неодмінно маєте бути професійним митцем чи досконало знати ремесло малювання. Ці навички творчості можуть нагодитися у житті будь-кого.

«Мистецтво зробить ваше життя багатшим. І веселішим. І кращим. І крутішим. І спокійнішим. І…,» — переконує Денні Грегорі. Він працює експертом із креативності. І саме завдяки творчим методикам дає поради з різних сфер життя. Наприклад, його попередня книжка «Стуліть пельку своїй мавпі» вчить, як подолати невпевненість і зменшити вплив свого внутрішнього критика.

«Ґарет Джонс. Людина, яка забагато знала»
Автор: Мірослав Влеклий

Видавництво: Човен

Польський письменник Мірослав Влеклий написав репортаж-реконструкцію подорожі британського економіста Ґарета Джонса до СРСР у 1930-х роках. Завдяки молодому завдяки серії розслідувань про «комуністичний рай» відкрив правду про Голодомор в Україні та сталінський терор. Його біографія надзвичайно динамічна та водночас трагічна. Адже він спіткав не лише жорстких цькувань з боку шанованіших колег і найкращих у світі кореспондентів, але й загинув через кілька років після своїх публікацій за загадкових обставин.

Чтайте також:  Чому діти за останньою партою поводяться погано: освітянка дала поради вчителям, як це виправити

Торік світ побачила історична стрічка польської режисерки Аґнєшки Голанд «Ціна правди» про Ґарета Джонса. Книжка українською з’явиться у продажі на початку липня.

«А тепер спробуйте щось дивніше. Як вижити у креативному бізнесі і лишатися невичерпним джерелом ідей»
втор: Майкл Джонсон

Видавництво: Аrthuss

233 нотатки-підказки, як вдосконалити взаємодію з клієнтами, створювати оригінальні дизайнерські рішення, проводити успішні презентації та стати творчо впевненим, зібрані у цій книжці від засновника дизайнерської агенції «Джонсон Бенкс».

«Більшість людей бояться творчості, тому намагатимуться залякати і вас», — переконаний Джонсон. Тому насамперед не потрібно звертати на них уваги, а знайти собі викладача, знавця у вашій сфері. Також корисно на певний час, початковий, сотворити собі кумира. Їхні біографії і творчий шлях корисно дослідити, зрозуміти, що їх мотивувало та зробило особливими. Після вивчення історії вашої галузі, у цьому випадку дизайну, слід шукати власний голос і надихатися усім навколо.

Цікаво, що у книжці немає нумерації сторінок, а лише порад. Книга дуже легко написана, її можна читати і заглядати у неї будь-де. Автор вважає, що її не варто сприймати надто серйозно. Однак її написанню передувало 30 років наполегливої роботи у дизайні.

«Управління гнівом: як реагувати на дитячі істерики»
втор: Мадлен Дені

Видавництво: ARTBOOKS

Раніше досить часто можна було натрапити не лише на поради від знайомих і сусідів, але й прочитати у журналах чи книжках, що не варто постійно реагувати на плач та гнів дітей, краще залишити їх наодинці, аби вони самі заспокоїлися. Інакше, вважалося, надмірна увага може їх розбестити. Однак дослідження психологів навпаки наполягає, що дуже погано, коли ми забороняємо або не реагуємо на їхні негативні емоції. Наприклад, якщо не реагувати на плач немовляти, то у майбутньому людина може бути пасивною, самокритичною та опускати руки щоразу в разі невдачі.

Французька психологиня Мадлен Дені радить батькам не лаяти дитину за капризи і непослух, а насамперед зрозуміти, чому вона проявляє такі емоції. Не можна припиняти істерики, не карати за гнів, а допомогти дитині впоратися із почуттями. Також у її книзі йдеться про етапи емоційного розвитку малят, завдяки чому батьки можуть більше зрозуміти поведінку й емоції їхніх чад.

Джерело.


Повернутись вверх