facebook

Юридичне роз’яснення-нагадування щодо педагогічного навантаження вчителя

У Службі освітнього омбудсмена пояснили, коли і як відбувається педагогічне навантаження та скільки годин становить тарифна сітка для вчителів.

Інформує Всеосвіта.

Наближається закінчення навчального року, усі керівники закладів загальної середньої освіти починають планувати розподіл педагогічного навантаження між працівниками на новий навчальний рік. У Службі освітнього омбудсмена надали юридичне роз’яснення-нагадування щодо того, яким має бути педагогічне навантаження вчителя, скільки годин становить тарифна ставка та чи має право керівник закладу освіти змінювати навантаження без згоди педагогічного працівника.

Як і коли відбувається розподіл педагогічного навантаження?
Навчальне навантаження між педагогічними працівниками керівник закладу освіти розподіляє тільки тоді, коли погодить його з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склалися у закладі.

У кінці навчального року, до надання педагогічним працівникам відпустки, керівник закладу освіти зобов’язаний повідомити їм, яке педагогічне навантаження вони отримають у наступному навчальному році.

Тарифікаційний список вчителів та інших працівників закладу освіти затверджується за погодженням із профспілковим комітетом не пізніше 5 вересня і подається органу управління, який працює на вищому рівні. Саме у тарифікаційному списку зазначається тарифний розряд, розмір ставки на місяць та її підвищення.

Чтайте також:  В Україні готують одне нововведення в освіті...

Скільки годин становить тарифна ставка для вчителя?
Повне педагогічне навантаження вчителя на одну тарифну ставку повинно складати не менше 18 навчальних годин на тиждень.

Директор #ЗЗСО може встановити педагогові навантаження менш як 18 годин тільки за письмовою згодою працівника.

У разі якщо вчитель не надавав письмової згоди працювати на неповну ставку, керівник закладу не має права встановлювати педагогу навантаження менш як 18 годин. У цьому разі він має повне право звернутися до керівника закладу освіти й наполягати, щоб вам встановили повне навантаження.

Зміна педагогічного навантаження
Перерозподіл годин педагогічного навантаження допускається, якщо навчальний план закладу освіти передбачає зміну кількості годин з окремих навчальних предметів або, якщо педагогічний працівник надає письмову згоду на зміну навантаження.

Якщо у закладі освіти зменшилася загальна кількість педагогічного навантаження, і педагог не надає письмової згоди на зменшення навантаження, тоді керівник закладу освіти повинен зменшити чисельність штату педагогічних працівників, застосувавши норми статті 42 Кодексу законів про працю України.

Перерозподіл годин педагогічного навантаження можливий упродовж навчального року.

Джерело.


Повернутись вверх