facebook

Як ефективно повторювати вивчений матеріал

Прийоми для тренування довготривалої пам’яті та ефективного навчання

Інформує Всеосвіта.

Останні місяці навчального року – особливо важкий та відповідальний період у житті старшокласників та студентів. Наближається час іспитів та ЗНО, а отже треба опанувати величезний пласт інформації у доволі стислий період. Як домогтися того, щоб ефективніше навчатися та краще запам’ятовувати? Щойно вивчений матеріал потрібно повторювати, але правильно. Як саме – декілька дієвих порад про це у нашій статті.

«Ні» звичайному перечитуванню
Що зазвичай робить кожен із нас, коли необхідно відновити у пам’яті щойно вивчене? Як правило, відкриваємо книгу і перечитуємо главу чи параграф ще раз. Але насправді пасивне перечитування не є повторенням.

Якось в одному з радянських вишів було проведено експеримент. Чотири групи студентів мали прочитати один і той же уривок з лекції.

Студенти першої групи читали текст 4 рази поспіль. Другої – мали три рази прочитати, а один раз переказати зміст прочитаного. У третій – двічі читали і двічі переказували. У четвертій – прочитавши один раз, студенти мали переказати тричі.

Виявилось, що рівень засвоєння знань у чотирьох групах студентів настільки відрізнявся, що експертами було зроблено однозначний висновок про те, що багаторазове перечитування практично не має сенсу, адже через те, що у мозку відбувається просто підсвідоме «впізнавання» тексту, виникає ілюзія знання, але текст насправді практично не запам’ятовується.

Чтайте також:  "Інакше діти виїдуть разом із батьками". У МОН назвали мету №1 у школах Харкова, Одеси, Запоріжжя, Дніпра і Миколаєва

Щоб активізувати роботу мозку, необхідно спершу переказати зміст прочитаного своїми словами і якщо виявлені прогалини у знаннях, прочитати його знову.

Практикуйте пояснення іншим
Нагадайте учням про піраміду навчання Едґара Дейла. Із почутого на уроці запам’ятається близько 5%; із прочитаного у книзі, – не більше 10%; а щоб матеріал дійсно зафіксувався якнайкраще, необхідно пояснити його зміст своїми словами комусь іншому.

Під час навчання інших відбувається упорядкування та переосмислення будь-яких відомостей. Із короткочасної у довготривалу пам’ять у такий спосіб переходить близько 90% від загального об’єму інформації.

Тож запропонуйте учням під час підготовки до іспитів пояснювати зміст навчального матеріалу одне одному. Щоб відпрацювати цю навичку під час уроку, відмінно підійде навчальний прийом «Зигзаг».

Використовуйте прийоми мнемотехніки
Мнемотехніка – сукупність прийомів, які скеровані на активізацію когнітивних процесів та полегшують запам’ятовування великих об’ємів інформації шляхом створення яскравих абстрактних образів та асоціацій. Це спеціальні техніки, які використовують фокусники, ілюзіоністи та особистості з видатними здібностями.

Память можна і потрібно тренувати з використанням спеціальних технік! Більш детально про них ви можете почитати у наших окремих матеріалах:

Повторюйте вивчене
Нагадайте дітям про важливість осмисленого повторення вивченого матеріалу. Потрібно періодично «прокручувати» у голові інформацію, яку необхідно запам’ятати: під час дороги до школи, на перерві, під час обіду, прогулянки, перед сном. Це можна робити мимохідь і невимушено.

Чтайте також:  Батьки, тільки тримайтеся: графік літніх канікул змінили...

Згідно закону повторення, щоб будь-які відомості перейшли з короткочасної у довгострокову пам’ять, їх необхідно осмислено повторити не менше 4 разів. Вперше – одразу після прослуховування/прочитання, вдруге – через 20 хвилин після першого повторення, втретє – через 8 годин, вчетверте – через добу після попереднього.

Вивчайте вранці – повторюйте ввечері
Ефективність навчання та запам’ятовування напряму залежить від особистих біоритмів людини. Психологи рекомендують думати над складними завданнями, які ніяк не вдається розв’язати, перед сном, коли на зміну сфокусованому мисленню приходить розсіяне. Після сну з більшою вірогідністю завдання вдасться вирішити.

Тож ефективніше у першій половині дня вивчати щось нове, а ближче до часу сну повторювати пройдений матеріал.

Джерело.


Повернутись вверх