facebook

Вчителі змушені проводити уроки у шкільних коридорах: про ситуацію в одній зі шкіл на Київщині

В Крюківщинській школі вже четвертий рік діти навчаються у коридорах, а навчання триває до 20:00.

Інформує Всеосвіта.

Діти четвертий рік навчаються в коридорах школи, а уроки тривають до 20:00. Все тому, що замість дозволених 784 учні по факту там навчається 1700 дітей. Багатьом класам просто не вистачає місця. Про таку ситуацію в Крюківщинській ЗОШ І-III ступенів журналістам «Всеосвіти» розповіла співзасновниця громадської організації «Ми тут Живемо» Лілія Котирло.
У нас у школі під класи зайняті усі коридори, актова зала, вчительська, шкільний музей і навіть бібліотека,– повідомила пані Лілія.

А все тому, що в селі Крюківщина на 13 тисяч населення налічується лише одна школа і один дитячий садок, й ті не великі. І проблема не лише у відсутності місця для дітей.

  • Розклад уроків. Діти навчаються у дві зміни. Якщо уроки починаються о 12:00, то тривають до 19:20.
  • Дозвілля. Діти змушені відмовлятися від будь-яких додаткових активностей: музичні школи, гімнастика, спортивні секції тощо. Фізично на це не вистачає часу.
  • Харчування. Їдальня працює до 15:00. Тобто, діти, які навчаються в другу зміну не можуть нормально харчуватися.

Вчителі й адміністрація школи все частіше поговорюють про звільнення. У них велике перенавантаження. Вони фактично по 12 годин на роботі. Між собою ми поговорюємо, що нашій заступниці директора треба поставити пам’ятник, адже зробити розклад на 65 класів та ще й так, щоб хоча б десь викроїти вільну годинку для дітей – це дуже важка праця, – розповіла пані Лілія.
Проблему з перенавантаженням школи чиновники почали вирішувати ще багато років тому – заклали фундамент та звели корпус нової, великої та просторої школи. Але, за словами Лілії Котирло, на тому все зупинилося, бо не вистачило коштів на оснащення класів та інших приміщень.

Чтайте також:  Чи піднімуть зарплати вчителям у 2024 році

Засновники ГО «Ми тут Живемо» спільно з ГО «Безпечний Освітній простір» вже декілька років поспіль звертаються у всі можливі інстанції аби розв’язати проблему й «зрушити з місця» будівельні роботи.
Всі чиновники стурбовані, всі щось обіцяють. За період «будівництва» вже змінилося 5 голів ОДА. Ми зверталися і до місцевої влади, й до обласних депутатів і в Київ. Всі дуже стурбовані, а роботи не ведуться,– зазначила Лілія Котирло.
Доречно зазначити, що найближча державна школа знаходиться у місті Вишневе, неподалік села Крюківщина. Але, як повідомила співзасновниця ГО «Ми тут Живемо», вона також перевантажена і їхніх дітей туди не зарахують.

На додачу до усіх вищезазначених проблем пані Лілія розповіла й про підвіз дітей. Річ у тім, що автобус у школі є, але він не розвозить учнів, бо, нібито, у темну пору доби розвозити дітей заборонено. Тобто, діти, які закінчують навчання близько 20:00 мають самостійно добиратися додому. А багатьом дітям йти понад 3 кілометри і через трасу державного значення.

А тим часом на наступний навчальний рік до Крюківщинської школи вже зараховано близько 160 першокласників.

Джерело.


Повернутись вверх