facebook

Рівень стресу школярів підвищився на дистанційному навчанні: дослідження

Рівень стресу школярів підвищився на дистанційному навчанні: дослідження
Одною з найгостріших і болючих проблем пандемії залишається навчання школярів і студентів. З одного боку діти й підлітки можуть бути потенційним джерелом зараження, але водночас навчання вдома значно позначається на якості навчання і не тільки. Як з’ясувалося, діти переживають набагато більше стресу, займаючись вдома, а не в шкільних класах.

Джерело:

NBC
Як відбувалося дослідження
Експерти провели опитування понад 10 тисяч учнів 12 загальноосвітніх шкіл в США. У дослідження були включені діти, які з весни 2020 роки вчаться дистанційно, а також їхні однолітки, які мають можливість хоча б раз на тиждень відвідувати школу.

Діти заповнювали анкети й відповідали на питання про психологічний стан, якість сну, академічні навантаження, успішність, а також взаємодії з учителями та однокласниками.
Як впливає дистанційне навчання на дітей
Хоча більша частина респондентів повідомили про те, що у 2020 році вони відчували більший стрес, ніж до пандемії, найбільш помітною ця проблема була у школярів, які навчаються дистанційно.

У 84% дітей на онлайн-навчанні з’явилися симптоми нервового виснаження, головний біль, проблеми зі сном і інші ознаки серйозного стресу. Ці показники були нижчими у дітей, які мають можливість відвідувати школу – 78%.

Чтайте також:  Що чекає ліцеї в Україні та як хочуть вирішити питання гуртожитків при них: у МОН розповіли перші деталі

Школярі, які навчаються дистанційно, значно частіше говорили про те, що зараз у них немає дорослого, до якого б вони могли звернутися за підтримкою. Вони також більше переживають про успішність в порівнянні з однолітками, які ходять в школу і постійно взаємодіють з педагогами. Дослідження показало, що дистанційне навчання помітно збільшує навчальне навантаження: діти, які вчаться віддалено в середньому витрачають на виконання домашніх завдань на 90 хвилин більше.
Незадоволення дистанційним навчанням
В цілому, пандемія негативно позначилася на всіх школярах незалежно від формату навчання.

  • Так, кількість старшокласників, яких не радує навчання і вони вважають його безглуздим заняттям, збільшилася на 48% в порівнянні з показниками до пандемії.
  • На 12% зросла і кількість підлітків, які прямо заявляють, що не зацікавлені в навчанні.

Джерело.


Повернутись вверх