facebook

Не захищає дітей від небезпечного контенту: на соцмережу TikTok поскаржились до Європейського суду

Також платформу звинувачують у численних порушеннях прав споживачів.

Інформує Всеосвіта.

Європейська організація із захисту прав споживачів подала скаргу до Європейської комісії на соціальну мережу TikTok. Так, її звинуватили у численних порушеннях прав споживачів та у тому, що вона не захищає дітей і підлітків від прихованої реклами та неприйнятного змісту. Тобто, неповнолітні мають відкритий доступ – без жодних попереджень з боку платформи – до небезпечного контенту.

TikTok – це соцмедійний застосунок для створення й поширення відеофайлів та онлайн-трансляцій. Сервіс запустила китайська компанія ByteDance у 2016 році. Від початку запуску застосунок встигли встановити понад 2 мільярди разів, а щоденна активна кількість користувачів досягає позначки у 800 млн. Основна аудиторія TikTok – молоді люди від 16 до 24 років.

За словами генеральної директорки Європейської організації із захисту прав споживачів Моніки Гойенс, TikTok «підводить своїх користувачів, порушуючи їхні права»:
Діти люблять цю платформу, але вона не може захистити їх. Ми не хочемо, аби наші наймолодші піддавались всепроникній прихованій рекламі й несвідомо перетворювались на білборди у той час, коли вони просто намагаються розважитись. Ми закликаємо владу швидко вжити заходів. Необхідно діяти зараз, щоб перетворити TikTok на це місце, де споживачі, особливо діти, зможуть насолоджуватися контентом зі збереженням власних прав.
Крім того, в організації висловили невдоволення однобічною реалізацією авторських прав на відео користувачів:

Чтайте також:  Зростуть зарплати вчителів: на скільки варто очікувати підвищення освітянам...

Умови авторського права несправедливі, оскільки вони дають TikTok безповоротне право використовувати, поширювати й відтворювати відео, опубліковані користувачами, без будь-якої винагороди.
ДО ЧОГО ПРИЗВОДИТЬ НЕОБМЕЖЕНИЙ ДОСТУП ДО НЕБЕЗПЕЧНОГО КОНТЕНТУ У СОЦМЕРЕЖАХ?

Сьогодні, 16 лютого, з’явилося повідомлення про те, що на Київщині, в академічному ліцеї «Гармонія», дві учениці сьомого класу випили по 40 таблеток дротаверину (входить до складу «Но-шпа»). Одна з дівчат померла, а інша перебуває в лікарні, її стан середньо стабільний.

У пресслужбі поліції розповіли, що учениці надивилися відео в TikTok на кшталт: «Випий 40 таблеток і подивись, що буде».

Журналісти «Всеосвіти» вирішили перевірити, чи дійсно у соцмережі TikTok легко знайти подібний контент. За допомогою хештегів таблетки та чтобудетесли вдалося проглянути величезну кількість коротких відео з використанням різноманітних медичних препаратів не за призначенням.

До прикладу, ось скріншот одного з таких відео:

ПОЛІТИКА TIKTOК

Також з’явилася інформація, що соцмережа TikTok на своїй офіційній сторінці оголосила про посилення правил безпеки для неповнолітніх користувачів. Так, акаунти підлітків від 13 до 15 років автоматично стануть приватними – тобто, переглядати відео таких користувачів зможуть лише ті, кого підлітки додадуть до переліку своїх підписників.

До того ж тіктокери до 16 років матимуть змогу надавати дозвіл на коментування свого контенту лише друзям або ж взагалі вимкнути коментарі. Дописи вже не з’являтимуться у загальній стрічці рекомендацій, і відео не можна буде завантажити з соцмережі.

Чтайте також:  "Немає поганих армій, є погані полководці": Лікарчук заступився за вчителів, яких звинуватили у провалі НУШ для 5-7 класів

Платформа впровадить обмеження й щодо функції Duet&Stitch, яка дозволяє знімати відеореакції на інші дописи – відтепер ця можливість для відео користувачів 16-17 років буде доступна лише їхнім друзям.

Джерело.


Повернутись вверх