facebook

Як мотивувати учнів навчатися в умовах дистанційних уроків: ідеї творчих проєктів

Приклади цікавих завдань для захопливого та усвідомленого навчання

Що потрібно школярам для досягнення хороших результатів під час дистанційного навчання? Якщо умова доступу до стабільного інтернету виконана, то для успішного навчання потрібна зацікавленість!

Досвід останніх місяців показує, що традиційні підходи в нових умовах не діють. Щоб втримати увагу школярів та мотивувати їх на навчання, уроки мають бути більш динамічними та орієнтованими на практику. При цьому можливість залучати сучасні інтернет-інструменти дозволяє створювати купу цікавих проєктів, в яких учні можуть проявити творчі здібності та використати знання теорії на практиці.

Ось кілька прикладів, які ви можете взяти на замітку та адаптувати під свій предмет.

Обмін ролями
Дистанційні уроки в Zoom не стали чимось несподіваним для школярів. Адже більшість сучасних підлітків, коли не знають, як щось влаштоване чи працює, шукають відповіді на YouTube, переглядаючи відповідні короткі майстер-класи із поясненнями. Цей формат пізнання нового є для них цікавим і зручним, а також дозволяє швидко розібратися будь із чим, у тому числі з програмним матеріалом із будь-якої шкільної дисципліни.

Однак пасивне переглядання відео дозволяє запам’ятати не більше 40% побаченої та почутої інформації. Найефективніший спосіб вивчити будь-яку тему – пояснити самому цей матеріал іншим.

Принцип: Запропонуйте школярам відчути себе у ролі експерта та створити власне освітнє відео з поясненням навчального матеріалу для однокласників. Дозвольте учням проявити креативність, побудувати сценарій відео за власним задумом та дібрати приклади найбільш влучні та їхній погляд.

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

Навчальне відео про значення правил у культурі мовлення, створене у межах проєкту «Диsтанційка».

Пояснення змісту теорії у вигляді яскравої мальованої історії
Невимушено пояснити будь-яку теорію, підняти складну тему та творчо переосмислити навчальний матеріал допоможе створення змістовної мальованої історії за мотивами навчальної теми у вигляді коміксу чи скрайбінгу.

Принцип: Запропонуйте школярам створити освітній комікс чи скрайбінг, в якому проілюстрована історії з використанням щойно опанованої теорії (наприклад, пояснення, чому виникає вітер; як проявляється закон тяжіння; ситуації, в яких використовуються певні сталі вирази та інше).

а) Комікс – добірка малюнків, поєднаних спільним сюжетом, кожний з них супроводжується короткими текстовими репліками головних героїв та іншими коментарями.

Приклад коміксу з поясненням принципу електричного розряду з книги «Науковий комікс. Фізика в природі», автор Наталія Мусієнко.

Для створення коміксів радимо використовувати такі онлайн-інструменти:

Canva

Bitstrips

Witty Comics

Pixton

StoryboardThat

Детальний огляд цих ресурсів зроблений у нашому окремому матеріалі.

б) Скрайбінг – своєрідний освітній мультфільм-розповідь, в якому наведено певні пояснення будь-чого з паралельним ілюструванням ключового змісту.

Приклад скрайбінгу з роз’ясненням, що таке рівень моря (створено MinutePhysics та адаптовано українською фахівцями освітнього проєкту «Цікава наука»).

Подібний проєкт можна створити власними силами за допомогою спеціальних онлайн-інструментів. Наприклад:

Чтайте також:  Зростуть зарплати вчителів: на скільки варто очікувати підвищення освітянам...

PowToon

Sparkol VideoScribe

GoAnimate

Інтерв’ю з експертом
Сучасні школярі не уявляють свого життя без соціальних мереж і YouTube, вони добре знаються на трендах шоубізнесу та мають улюблених блогерів, які не лише висвітлюють певні події зі свого життя, а й беруть інтерв’ю у непересічних особистостей чи лідерів думок у певній сфері.

Принцип: Запропонуйте школярам створити власний проєкт відеоінтерв’ю. Об`єднайте учнів у пари чи невеликі групи та запропонуйте перевтілитися у талановитого журналіста та в експерта з певного питання, наприклад, історії певного періоду чи фахівця певної сфери (письменника, фізика-винахідника, математика тощо). Мета – побудувати змістовний діалог, ґрунтуючись на щойно опанованих відомостях з програмного матеріалу.

Приклад втілення ідеї – інтерв’ю з журналістом Антоніною Іващук про особливості професії, створене у межах проєкту з профорієнтації.

Нехай учні спробують побудувати діалог. Учні-журналісти мають вигадати нестандартні влучні запитання, а учні-експерти – спробувати відповісти на них з позиції фахівця.

Щоб такий експеримент пройшов вдало, заздалегідь попередьте школярів про формат уроку, що проводитиметься під час Zoom-конференції. Або запропонуйте втілити такий командний проєкт у якості домашнього завдання чи підсумкової роботи.

Прояв навчальної теорії – на кожному кроці
Як зацікавити школярів наукою? Показати, що абстрактні формули і графіки насправді описують принципи та закономірності, що оточують нас на кожному кроці. Як пояснити значення певних правил мовлення? Прослідкувати, де вони використовуються у повсякденному спілкуванні!

Чтайте також:  У кого перевага? Як директори мають розподіляти робочі години учителів/вихователів у спірних випадках

Принцип: Запропонуйте учням під час прогулянки уважно поспостерігати, де саме проявляються у довкіллі певні закони та закономірності, що вивчаються за навчальною програмою. Попросіть школярів зробити світлини своїх відкриттів чи змоделювати фізичні закони та записати відео. Таким чином можна створити цілу спільну виставку з фото- чи відеоматеріалів та переглядати їх під час Zoom-конференції.

До того ж, вихід на вулицю – можливість переключитись, відпочити від екрану комп’ютера та зробити власні відкриття.

Приклад пояснення послідовності Фібоначчі, відео створене для YouTube-каналу «Математика по-українськи».

Творчий формат уроків дозволить учням більш усвідомлено та позитивно ставитись до навчання.

Реалізовуючи ідеї подібних практико-орієнтованих проєктів під час дистанційних уроків, ви створите умови для більш вмотивованого навчання школярів. В учнів буде можливість, ґрунтуючись на теоретичних відомостях, проявити себе, а також відчути позитивні емоції під час навчання – зацікавленість темою, творче натхнення, здорову конкуренцію, а також радість та гордість за гідний результат.

Джерело.


Повернутись вверх