facebook

Ефективна профілактика грипу у школах

Поради для вчителів та батьків, як убезпечити дітей від хвороб.

Інформує Всеосвіта.

Час диктує свої умови. Золоте, швидше навіть, платинове правило «профілактика краще лікування» набуває сили та усвідомленості. COVID-19 змусив багатьох серйозніше поставитись до свого здоров’я та неабияку увагу приділяти профілактиці інших захворювань. Тому сьогодні буде корисно згадати ефективні заходи профілактики грипу та ГРВІ у школах.

У кожному закладі освіти є затверджений  план заходів щодо запобігання розповсюдженню коронавірусу. Цей план актуальний для профілактики епідемії грипу та ГРВІ.

Захворів – сиди дома

Українська душа щедра, і ми завжди хочемо поділитися тим, що маємо. Ділитися своїми патогенними мікроорганізмами не варто. Якщо у дитини з’явилися симптоми грипу чи застуди, залишіть її вдома.

Симптоми:

Застуда – це клінічний симптомокомплекс, пов’язаний із запаленням слизової оболонки носа, глотки та пазух носа у результаті гострої вірусної інфекції.

Дитина скаржиться на біль у горлі, іноді з’являється охриплість голосу, пізніше до симптомів приєднається риніт (нежить), який згодом стає домінувальним симптомом хвороби. Перераховані ознаки можуть супроводжуватися температурою, яка, зазвичай, не перевищує 37-38°C.

Грип – це гостре, вірусне захворювання, викликане респіраторною інфекцією вірусу грипу.

У хворих на грип захворювання часто починається з різкого підвищення температури тіла (понад 38°C, особливо у дітей), що супроводжується болем та відчуттям ломоти у м`язах, ознобу, головного болю й кашлю. Інколи спостерігається блювання та діарея. Риніт, зазвичай, має м’якші прояви.

Порада батькам: при появі у дитини перших симптомів інфекційних захворювань, особливо грипу, її необхідно залишати дома, щоб запобігати можливим ускладненню та передачу збудника іншим. Батькам варто якомога швидше проконсультуватися з лікарем та забезпечити дитині належний догляд. У школу можна повертатися після повного одужання.

Чтайте також:  9 років школи - і в ПТУ: 11 класів скасовують, як тепер навчатимуться наші діти

Порада вчителям: проведіть профілактичні бесіди з учнями та батьками, переконайте їх, що переносити хворобу «на ногах» небезпечно не тільки для їх дитини, а і для інших учнів та вчителів у школі. Попросіть медичну сестру ознайомити батьків та дітей з першими симптомами хвороб.

Якщо ви помічаєте симптоми простуди чи грипу в учня, його терміново потрібно супроводити в медичний кабінет та зв’язатися з батьками, щоб відправити додому.

Ефективність: найважливіше, що ми можемо зробити для того, щоб не заразити інших, – залишатися вдома, саме тому «захворів – сиди дома» найбільш дієвий метод протидії розповсюдженню вірусів.

Не займайтесь самолікуванням! Відповідне медикаментозне лікування хворому призначає тільки лікар!

Вакцинація

Вакцинація посилює здатність організму протистояти усім актуальним штампам грипу. Найефективніше проводити вакцинацію у  вересні (перед початком «грипозного» сезону), щеплення проводять і впродовж сезону. Імунний захист зберігається від 6 до 12 місяців, що вказує на те, що вакцинуватись потрібно щороку.

Порада батькам: в Україні щеплення від грипу не є обов’язковим. Іншими словами, тільки ви вирішуєте: вакцинувати свою дитину чи ні. Зверніться до лікаря, якому довіряєте, пройдіть необхідні тести та прийміть рішення.

Порада вчителям: запросіть кваліфікованого спеціаліста, який розтлумачить батькам, що таке вакцинація від грипу, пояснить її ефективність та опише процедуру.

Ефективність вакцини від грипу, за даними ВООЗ, становить приблизно 60%.

Щеплення проводиться після огляду та дозволу лікаря та виключно в лікувальному закладі.

Свіже повітря

Відомо, що віруси протягом багатьох годин і навіть діб зберігають свою інфікуючу здатність в умовах теплого, сухого, нерухомого повітря, тому будь-які приміщення треба провітрювати не менше як два-три рази на день – незалежно від пори року та погоди. Якщо мова йде про клас, то Державними санітарними правилами і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01 встановлені повітряно-теплові норми, які зазначають, що  до початку занять і після їх закінчення необхідно здійснювати наскрізне   провітрювання   навчальних    приміщень.    Тривалість  наскрізного  провітрювання визначається погодними умовами згідно з таблицею.

Чтайте також:  Це вже було в 60-х роках. Лікарчук назвав "повним абсурдом" ідею закрити сільські школи і створити кампуси для дітей із сіл
Температура повітря вулиці в градусах Цельсія Тривалість провітрювання приміщень (хв)
на малих перервах на великих перервах та між змінами
від +10 до +6 4-10 25-35
від +5 до 0 3-7 20-30
від 0 до -5 2-5 15-25
від -5 до -10 1-3 10-15
Нижче -10 1 – 1,5 5-10

У теплі дні доцільно проводити заняття при відкритих фрамугах та кватирках.

Порада батькам: перебування дітей на свіжому повітрі не повинно обмежуватись перебіжками від дому до школи й назад. Прогулянки не тільки насичують кров киснем, а і сприяють загальному зміцненню імунітету, до того ж на  відкритому просторі концентрація вірусних частинок дуже низька, тому практично неможливо заразитись ГРВІ.

Пам’ятайте про важливість руху. Фізичні навантаження посилюють роботу серця, змушують його переганяти більшу кількість крові й переносити більше кисню із легенів. Розігріте тіло пітніє та активується вироблення природних імунних клітин організму, що вбивають віруси.

Порада вчителям: не нехтувати санітарними нормами, провітрювати класні кімнати, відповідно затверджених норм під час перерв, а зони рекреації (зони відпочинку та коридори) під час уроків. Посилити ефект варто регулярним вологим прибиранням, дезінфекцією поверхонь.

Ефективність: наскрізне провітрювання та вологе прибирання вагомо впливає на якість повітря у приміщенні. Вірус майже не зберігає своєї активності у рухомому повітрі, тому провітрювання має бути саме наскрізним. Доведено, що у класі після провітрювання перед початком уроку бактерій у 13 разів менше, ніж у тій же кімнаті після уроку.

Чтайте також:  У МОН сподіваються, що 12-річна школа випускатиме свідомих вступників

Елементарна гігієна

Всі знаємо, але постійно забуваємо!

Нагадуємо, що необхідно:

  • якнайчастіше мити руки з милом;
  • використовувати спиртовий антисептик;
  • чхати й кашляти в рукав одягу, прикриваючи обличчя внутрішньою стороною ліктя, ОДНОРАЗОВО використовувати паперові серветки;
  • не торкатися  очей, носа і рота;
  • триматися якомога далі від людей з ознаками застуди чи грипу;
  • уникнути обіймів, поцілунків, рукостискань.

Порада батькам: прослідкуйте, щоб у дитини завжди були паперові серветки, поясніть, а краще покажіть, як слід мити руки, виробіть у дитини звичку мити руки якнайчастіше. Важливо! Батьки зобов’язані не лише вчити дитину, а й самі суворо дотримуватися простих правил гігієни.

Порада вчителям: слідкуйте за наявністю інформаційних плакатів стосовно гігієни у класній кімнаті, забезпечте клас дезінфікуючими засобами, робіть зауваження учням та пояснюйте елементарні правила гігієни.

Ефективність: дослідження доводять, що така проста процедура як миття рук знижує ризики респіраторних вірусних інфекцій, зокрема грипу та ГРВІ. Так само у третині випадків люди могли б уникнути діареї, якби ретельно мили руки. Дивно, але навіть у розпал пандемії ефективністю банального миття рук постійно нехтують, тільки 5% людей правильно миють руки. Задумайтесь!

Також лікарі рекомендують повноцінно харчуватись, дотримуватись водного режиму, висипатись та уникати перевтоми!

Підсумовуючи вище зазначене, можна стверджувати, що найпростіші заходи профілактики є найефективнішими, а головне безпечними.

Джерело.


Повернутись вверх